Със Заповед на министъра на културата Боил Банов бе утвърден

...
Със Заповед на министъра на културата Боил Банов бе утвърден
Коментари Харесай

Утвърден е Статутът за националното ни участие във Венецианското биенале за архитектура

Със Заповед на министъра на културата Боил Банов бе одобрен Статутът за националното ни присъединяване във Венецианското биенале за архитектура . С този документ се регламентират нужните процедури при подготовката на присъединяване на страната ни на най най-стария и влиятелен конгрес за архитектура в света. Целта е това присъединяване да се трансформира в трайна процедура.

В нечетни години Венецианското биенале e "Арт биенале ", а в четни - демонстрира най-хубавото от протичащото се в областта на архитектурата в света. До в този момент България публично е взела участие единствено един път в архитектурното Биенале - през 2008 година с националния павилион "Bulgaria: The Young Architects ". Тогава павилионът ни бе ситуиран в старинна постройка на венецианския остров Гуидека.

Миналата година се говореше, че България може още веднъж да взе участие на влиятелния конгрес, като от Министерството на културата предложиха да бъдат заделени 500 000 лева, от които 150 000 за наем на уместно помещение и 350 000 лева - за реализацията на плана, за транспортни разноски и застраховки, за рекламни материали, за командировъчни и възнаграждения. Поради избухналата пандемия публично бе оповестено, че тазгодишното осъществяване на Венецианското биенале за архитектура се отсрочва за 2021 година.

Ето напълно в резюме какво планува наложеният Статут, който преди този момент бе подложен на публично разискване.

Министерският съвет ще дефинира координатор на националното присъединяване, както и уредник – държавен културен институт или друга публичноправна организация, на която ще се делегират права, свързани с цялата подготовка. Организаторът ще предложи комисар за националното ни присъединяване, който ще бъде утвърден от министъра на културата. След това уредникът ще разпределя средствата за финансиране на националното присъединяване по поръчка на комисаря и ще провежда състезанието за избор на кураторския план.

За всяко настрана издание на Биеналето ще се дефинира комисар . Той оперативно ще управлява организационния развой, подготовката и реализирането на националното присъединяване, като ще управлява осъществяването на кураторския план и при нужда ще го съгласува с уредниците на Биеналето и ще го показва пред съответните представители на локалната власт за приемане на нужните позволения. Комисарят ще провежда рекламата, ще дава отговор за архивирането на плана и при нужда ще управлява процеса по набиране на средства.

Комисарят ще бъде подпомаган от съвещателен съвет , в който могат да вземат участие представители на Министерството на културата , представители на уредника, както и представители на организациите на национално равнище в областта на архитектурата - Камарата на архитектите в България и Съюзът на архитектите в България . Консултативният съвет ще се назначава от министъра на културата и ще се състои от нечетен брой членове , само че не по-малко от трима души .

Комисарят ще взе участие в журито на състезанието за кураторски план за националното ни присъединяване на Биеналето и ще има консултативен глас .

Журито ще се назначава със заповед на ръководителя на уредника, като в състава му ще се включва представител на Министерство на културата и шестима специалисти с потвърден професионален опит в региона на архитектурата. В състава на журито ще се включат и трима аварийни членове , които ще вземат участие в съвещанията на журито, при неявяване на постоянен член. Съставът на журито ще се назначава за всяко национално присъединяване. За определянето му ще се набират п редложения от Камарата на архитектите в България и от Съюза на архитектите в България .

Съставът на журито, в това число и аварийните членове, ще се афишира с публикуването на поканата за присъединяване в състезанието за кураторски план.

Журито ще заседава единствено в цялостен състав. Процедурата по оценяване на конкурсните оферти ще се реализира на два стадия . На първия стадий всеки член на журито ще класира конкурсните планове по седем критерия : изясненост и модерна новост на определената тема; образен капацитет на изложбената концепция; кураторски и тримерен капацитет на препоръчаната тема; дарба на екипа да подхожда към модерна архитектурна материя по явен и новаторски начин; консолидиране на концепцията в пространството на Българския павилион; връзка, разбираемост и дарба за превръщане към огромна интернационална аудитория; сходство с бюджета, в това число осъществяване, образна и отзивчива част. Всеки член на журито ще прави оценка плановете с точки от 0 до 10.

На втория стадий от състезанието ще се позволяват първите пет плана с най-високи резултати . Тогава ще се организира разискване по всеки от конкурсните планове, за което ще се води протокол. Всяко изявление на член на журито ще се обобщи от него и ще бъде записано в протокола. След привършване на разискването всеки член на журито ще класира три конкурсни плана , като ги подрежда на първо, второ и трето място, посредством попълване на карта за оценка. С класиралия се преди всичко ще бъде подписан контракт с уредника на присъединяване ни.

В състезанието могат да вземат участие български и задгранични физически и юридически лица, независимо или като обединявания .

Кандидатът би трябвало да има професионална подготовка, позиция и знания по спецификата на актуалната българска архитектура. В състезанието може да се кандидатства единствено с един план , като едно физическо или юридическо лице може да взе участие единствено в едно обединяване .

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР