Със заключителна конференция днес беше отбелязано успешното приключване на проекта

...
Със заключителна конференция днес беше отбелязано успешното приключване на проекта
Коментари Харесай

Изграден е уникален диагностичен и научно изследователски център в областта на инфекциите и имунния отговор

Със заключителна конференция през днешния ден беше маркирано сполучливото привършване на плана за създаване на Център за подготвеност „ Фундаментални, транслиращи и клинични проучвания в региона на инфекциите и инфекциозната имунология “, финансиран от Оперативна програма „ Наука и обучение за образован напредък 2014 – 2020 “ и Европейския фонд за районно развиване.

Уникалният комплекс о т пет високо-технологични лаборатории с биологична банка и образователен център ще обезпечава повсеместен метод в битката с инфекциозните болести: прогнозиране и навременно диагностициране на нововъзникващите и завръщащи се инфекции, създаване на съответна антибиотична и имунизационна политика, изчерпателно характеризиране и възобновяване на самостоятелния и колективен протективен имунитет .

Още в развой на създаване, Центърът за подготвеност отбрани ослепително своя смисъл и предопределение : тук бяха диагностицирани първите случаи на COVID-19, стартира единственото в страната секвениране на циркулиращите SARS-CoV-2, въведени бяха проби за Т-клетъчен имунитет против SARS-CoV-2, наблюдават се молекулярната еволюция на вируса и дълготрайната имунна памет против него; тук бяха диагностицирани първите случаите на маймунска вариола у нас .

65-месечният план на обща стойност 23 638 258 лева е сбъднат от Националния център по заразни и паразитни заболявания, в партньорство с Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт „ Проф. доктор Г. Павлов “, Институт по микробиология „ Стефан Ангелов “, Българска академия на науките и Медицинския институт на Министерство на вътрешните работи. Центърът за подготвеност построи единствените за страната две лаборатории с 3-то равнище на биологична защита; две лаборатории за молекулярно-генетичен разбор с целогеномно секвениране на вируси, бактерии и причинители на паразитози; лаборатория за електронно микроскопски и морфологични анализи; лаборатория за сложни фенотипни и функционални имунологични разбори и клетъчно сортиране; биологична банка за неповторими микробни варианти и материали от човешки и скотски генезис.

Към Центъра за подготвеност работят над 70 одобрени и млади откриватели и механически личен състав , които реализират планове, свързани с: идентификация и разбори на циркулиращите в страната патогени (HIV-1, HBV, HCV, нови бактериални патогени от родове Corynebacterium и Proteus, излъчени с кърлежи и комари патогени, причинители на зоонози и зооантропонози, микроорганизми с клинично значение в околната среда); проучване на възходящата микробна резистентност; преждевременното остаряване на имунната система и подходи за нейното възобновяване . Научните резултати са показани на десетки интернационалните и национални научни форума и оповестени в реферирани и индексирани научни издания.

Центърът за подготвеност „ Фундаментални, транслиращи и клинични проучвания в региона на инфекциите и инфекциозната имунология “ ще продължи своето развиване като натурален сътрудник на Министерството на здравеопазването и европейските мрежи за надзор на инфекциозните болести и ваксинопрофилактика. Уникалните услуги и методологии, които към този момент се оферират, подписаните контракти за дейно съдействие и декларираният интерес от страна на евентуални бизнес-партньори в региона на лабораторната диагностика и биотехнологиите, клиничните изследвания, отглеждането на животни и опазването на околната среда са най-хубавата препоръка за бъдещо стабилно развиване.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР