Със своя заповед областният управител на Видин Иво Атанасов върна

...
Със своя заповед областният управител на Видин Иво Атанасов върна
Коментари Харесай

Губернаторът на Видин: Изборът на председател на общинския съвет е незаконен

Със своя заповед регионалният шеф на Видин Иво Атанасов върна за ново разискване решение на общинския съвет, с което за ръководител е определен Светослав Цветанов Славчев.
" Въз основа на осъществения надзор по правомерност, смятам че решението е незаконосъобразно, заради основни нарушавания на материалноправните и административнопроизводствените правила.
Обстойният обзор откри, че горепосоченото решение на Общински съвет - Видин е признато в несъгласие на наредбата на чл.24, а точно - налице е основателно подозрение по повод съществуването на изискуемият се брой законни гласове при повторното гласоподаване за избор на ръководител на Общински съвет - Видин. Видно от протокола от съвещанието на комисията за избор на ръководител, един от членовете на комисията е подписал протокола с изключително мнение, като в същото е посочено че различен от определените трима членове на комисията не е участвал при броенето на гласовете, както и че са налице белязани бюлетини, които следва да се разгласят за недействителни.
Във връзка с горното, в регионална администрация - Видин от общински съветници са постъпили сигнал и тъжба, касаещи съществуване на осъществени нарушавания при броенето на гласовете, като два броя от пликовете, в които се съдържат бюлетини на единият от претендентите са маркирани отвътре, като по този метод се нарушава тайната на вота, и респективно се нарушава наредбата на чл.24 от ЗМСМА. Също по този начин са наведени изказвания за отправени закани против общинския консултант като по този метод е нарушена волята на право на свободен избор на същата.
На последно място, решението предмет на актуалната заповед, е признато и при липса на претекстове за взимане на същото. В чл.21 от ЗМСМА са посочени съществени пълномощия на общинския съвет, които му дефинират качество на административен орган с административни пълномощия, според която всеки административен акт следва да съдържа в действителност и правни учредения за издаването му. Липсата на наложителни реквизити обуславя неговата недостатъчност и недоказаност. Изискването за обосноваване на административния акт е безспорна причина за неговата правомерност ”, се показва в претекстовете на заповедта на регионалният шеф.
Заповедта e изпратена на Председателя на Общински съвет – Видин за осъществяване на процедурата по чл.45, ал.7 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация и на кмета на община Видин за сведение.
Върнатият за ново разискване акт не влиза в действие, според чл.45, ал.7 от Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР