Австралия и Нова Зеландия изпращат самолети, за да евакуират своите

...
Австралия и Нова Зеландия изпращат самолети, за да евакуират своите
Коментари Харесай

Австралия и Нова Зеландия евакуират свои граждани от Нова Каледония

Австралия и Нова Зеландия изпращат самолети, с цел да изтеглят своите жители от Нова Каледония , съобщи АП.

Австралийският външен министър Пени Уонг удостовери, че Австралия е получила позволение от френските управляващи за два полета за изтегляне на жители и други туристи от Нова Каледония. В обществената мрежа Х външният министър написа, че се готвят и още полети. От Министерството на външните работи оповестиха, че на острова има към 300 австралийци.

Нова Зеландия също разгласи, че изпраща аероплан, с цел да изтегля 50 свои жители от столицата Нумеа в първия от серия от препоръчани полети за връщане на своите жители вкъщи. Новозеландският министър на външните работи съобщи, че връщането на новозеландците, които са в Нова Каледония, е приоритет на държавното управление сега.
 Днес Макрон привиква основно заседание за Нова Каледония
Днес Макрон привиква основно заседание за Нова Каледония

Опит за преодоляване на безредиците

Припомняме, че на 13 май избухнаха безредица на острова,  обсъждаше изменение на френската конституция, с цел да направи промени в изборните описи на Нова Каледония. Националното заседание в Париж утвърди законопроект, който, наред с други промени, ще разреши на френски жителите, които са живели в Нова Каледония от 10 години, да гласоподават на провинциални избори.

Привържениците на независимостта се притесняват, че това ще размие вота на локалното население канак, като везните ще се наклонят към профренските политици и в допълнение ще маргинализира канаките, които са страдали от строги политики на сегрегация и необятно публикувана дискриминация.

На митингите, които са против законопроекта, най-малко шест души починаха, а стотици бяха ранени. На 21 май към 270 протестиращи бяха задържани , като за жителите на Нова Каледония, които са около 270 000 души, беше в действие полицейски час от 18:00 до 6:00 сутринта.

като стотици други би трябвало да пристигнатна 21 май, пробвайки се да потушат размириците. Въоръжени конфликти, грабежи, палежи трансфораха елементи от столицата Нумеа в неразрешена зона.

От десетилетия има напрежение сред локалните канаки, търсещи самостоятелност, и потомци на колонизаторите, които желаят да останат част от Франция.
 Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония
Протестиращи блокират пътищата в Нова Каледония

Пътните блокади затрудняват доставките на храна по магазините в няколко района
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР