На 23 май, като част от програмата на Ботеви дни

...
На 23 май, като част от програмата на Ботеви дни
Коментари Харесай

Редят изложба по случай Ботеви дни 2024 в РИМ-Враца

На 23 май, като част от програмата на Ботеви дни 2024, в Централното предверие на Регионален исторически музей – Враца ще бъде открита гостуваща галерия на НБ „ Св. Св. Кирил и Методий “ „ Документи, извори, истини. Книжовно-документалното завещание на Христо Ботев “.
Изложбата е част от самодейностите по научноизследователска разработка " Създаване на новаторска среда за достъп до книжовно-документалното завещание, обвързвано с Христо Ботев в Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " към план № BG05M2OP001-1.001-0001 „ Изграждане и развиване на център за върхови достижения „ Наследство БГ “, финансиран от Оперативна програма НОИР 2014 – 2020 година, съфинансирана от Европейския фонд за районно развиване.
Композицията от документи, старопечатни книги, снимков и графичен материал показва значими стадии от живота и активността на българския бунтовник. В  изложбата за първи път целеустремено са построени тематики от исторически извори на български и османотурски език. Те дават опция за панорамен взор върху личността и възгледите на Христо Ботев като в същото време демонстрират отношението на формалната власт към съответни събития, провокирани от неговите дейности.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР