Дефицитът на хотелски персонал по българското Черноморие е във всички

...
Дефицитът на хотелски персонал по българското Черноморие е във всички
Коментари Харесай

Ресторантите спасяват летния сезон по морето с готвачи от Турция

Дефицитът на хотелски личен състав по българското Черноморие е във всички браншове –като се стартира от камериерки и се стигне до готвачи.

Опитите да се внесе работна ръка са сложни, обработването на документи изисква време, условията също не са едно и две. Някои хотелиери са подали заявление за предпочитание да наемат задгранични служащи отще през януари и към момента чакат служащи и се молят до дейния летен сезон да дойдат.

През този летен сезон част от готвачите, които ще работят по българските курорти, ще са от Турция. Повечето от тях са минали към този момент образование в профилирани за хотелиери учебни заведения в южната ни съседка, а други са натрупали и на практика опит по турската Ривиера.

Една от главните аргументи да съумеят да си намерят работа у нас е, че условията им не са доста по-различни от тези на българите. Разликата е, че българи съвсем липсват и заради това се постанова импорт на готвачи.

Ранните записвания и откриването на летния сезон по-рано обнадеждават туристическия отрасъл, че годината ще бъде сполучлива и ще се стигне до равнищата от 2019 година, т.е. годината преди пандемията, провокирана от ковид.

От тези страни се наемат най-вече нискоквалифициран личен състав. Глад обаче има за междинните и висшите равнища в хотелските комплекси, а те мъчно могат да бъдат запълнени с чужденците, които се насочват към България за издръжка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР