Със свое постановление правителството прие днес график за използване на

...
Със свое постановление правителството прие днес график за използване на
Коментари Харесай

Кабинетът одобри график за ползване на е-платформата за обществени поръчки

Със свое разпореждане държавното управление одобри през днешния ден график за потребление на Централизирана автоматизирана осведомителна система „ Електронни публични поръчки “, съгласно условията на Закона за публичните поръчки.

Графикът съдържа два стадия. Първият, започва на 1 януари 2020 година, като от тази дата възлагането на публични поръчки посредством електронната платформа е наложително за три групи възложители: органите от изпълнителната власт - Министерския съвет, министерствата, държавните комисии и организации, изпълнителните организации, както и второстепенните разпоредители с бюджет към Министерството на финансите, основани с нормативен акт, в това число Централния орган за покупки за потребностите на органите на изпълнителната власт.

Втората група възложители, които ще ползват платформата от началото на 2020 година, са определени сред кметовете на огромни общини, които са водещи през последните години по броя на възлаганите от тях публични поръчки - Столична община, Пловдив, Варна, Стара Загора, Благоевград, Бургас и Русе. Обхванати са и представители на секторните възложители, които още веднъж са подбрани сред тези с максимален опит, избран на база броя на предоставените публични поръчки - „ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД, Топлоелектрическа централа “Марица Изток 2 “ ЕАД, “Мини Марица-изток “ ЕАД, Държавно дружество “Пристанищна инфраструктура “ и “АЕЦ Козлодуй “ ЕАД.

Вторият стадий започва от 1 април 2020 година, като от тази дата всички останали възложители по Закон за обществените поръчки се задължават да разпореждат публични поръчки посредством централизираната система.

Приетият график ще докара до оптимално натоварване на платформата и обезпечаване на нейното устойчиво действие, с оглед минимизиране на възможни опасности от закъснение на поръчките при потреблението й от всички възложители. По този метод ще се основат условия за последователно и по-безпроблемно прекосяване към напълно електронно възлагане на контракти за публични поръчки.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР