Със седем дни е удължено бедственото положение на територията на

...
Със седем дни е удължено бедственото положение на територията на
Коментари Харесай

До 3-и февруари остава бедственото положение в община Перник

Със седем дни е удължено бедственото състояние на територията на община Перник по отношение на водната рецесия, заяви пресцентърът на регионалната администрация.

Решението е взето на съвещание на Областния щаб за осъществяване на Областния проект за отбрана при бедствия и е в действие от 27 януари. Действията се подхващат след публично искане на кмета на Перник Станислав Владимиров.

„ Изходът от водната рецесия е построяването на тръбопровод от Мало Бучино до Перник “, напомни регионалният шеф Емил Костадинов, представен от „ 24 часа “.

Трасето с дължина 13,5 км ще минава единствено през общински и държавни терени. По този метод ще се насочи вода от водосбора на „ Белмекен “ през водопреносната мрежа на София към Перник.

„ Не пестим труд, сила и запаси, с цел да излезем от бедственото състояние. Работим при цялостна бистрота и в непрекъснато търсене на нови, различни способи за възстановяване на обстановката “, сподели още Емил Костадинов.

Днес Столичният общински съвет би трябвало да вземе решение дали Перник може да стартира да се водоснабдява от язовир „ Белмекен “ през „ Бели Искър “.   

Припомняме, че водоснабдяването на София се осъществя от язовир „ Искър “ (75%) и язовир „ Бели Искър “ (25%). Един от източниците на зареждане на язовир „ Бели Искър “ е бент. „ Белмекен “. Предложението на държавното управление, което общинският съвет на София би трябвало да прегледа, е за пренасочване на спомагателни водни запаси от водосбора на бент. „ Белмекен “, които да бъдат отведени през софийски магистрален тръбопровод до контейнер „ Мало Бучино - нов “ и от там по 13-километрово ново трасе до водопроводната система на Перник. Проектът ще коства 25 милиона лв., които ще бъдат дадени от страната.

Преди дни стана ясно, че за водоснабдяването на София годишно са нужни към 140 млн. кубика вода (12 млн. кубика на месец). В бент. „ Искър “ са налични 465 млн. кубика вода, а в бент. „ Бели Искър “ - 9 млн. кубика вода. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР