Сърбия обмисля повторно въвеждане на задължителната военна служба, заяви нейният

...
Сърбия обмисля повторно въвеждане на задължителната военна служба, заяви нейният
Коментари Харесай

Сърбия обмисля да върне задължителната военна служба

Сърбия обмисля наново въвеждане на наложителната военна работа, съобщи нейният президент през днешния ден, мотивирайки се с напрежението на Балканите и Европа.

Президентът Александър Вучич сподели, че висшите армейски командири са му дали " мощна обосновка " в интерес на повторното въвеждане на наложителна военна работа, която беше спряна през 2011 година в опит за професионализиране на въоръжените сили. Сръбският президент не посочи по кое време планът ще бъде сбъднат. Той сподели, че националният парламент, който е доминиран от неговите съдружници, ще гласоподава предлагането, което идва след дълга националистическа акция в негова поддръжка.

" Ние не заплашваме никого “, сподели Вучич, до момента в който прегледа галерия на военна техника след среща с армейското командване в казармата Топчидер.

" Днес, в случай че нямате (силна) войска, нямате страна ", съобщи Вучич.

" Ще забележим дали (военната служба) ще продължи 90 или 100 дни, или може би 110 дни “, сподели Вучич пред кореспонденти. " Както и по кое време ще бъде въведена и по какъв начин ще бъдат изпълнени финансовите и логистични предпоставки, “ добави сръбският президент.

Макар официално неутрална, сръбската войска поддържа тесни връзки с Русия, от която купува по-голямата част от оръжията си, в това число бойни самолети и танкове. Въпреки че публично желае участие в Европейския съюз, Сърбия отхвърли да вкара наказания против Русия поради нахлуването й в Украйна. Напрежението се върти основно към някогашната сръбска провинция Косово, която разгласи самостоятелност през 2008 година, която Сърбия и съдружниците Русия и Китай не са признали, отбелязва АП.

Сърбия увеличи няколко пъти бойната подготвеност на силите си на границата с Косово през последните няколко месеца. Сърбия също по този начин поддържа положителни връзки с НАТО, чиито мироопазващи войски са ситуирани в Косово от 1999 година, когато западният боен алианс се намеси, с цел да спре кървавите репресии на Сърбия против косовските албански сепаратисти. Друг неустойчив район е Босна, където босненският сръбски сепаратистки водач Милорад Додик заплашва да разгласи следената от сърбите част от Босна за самостоятелна и да я сплоти със прилежаща Сърбия. Додик придружи Вучич на срещата с командирите на армията през днешния ден, показва организацията.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР