Сърбия е длъжна да се дистанцира от Русия и Путин,

...
Сърбия е длъжна да се дистанцира от Русия и Путин,
Коментари Харесай

Ако не се разграничим от Путин, Сърбия ще се превърне в балканска Сирия

Сърбия е длъжна да се дистанцира от Русия и Путин, в противоположен случай тя ще се трансформира в " балканска Венецуела или балканска Сирия ".

Ние сме длъжни да застанем на цивилизованата страна в света. Един ден, когато това зло завърши и нови хора поведат напред Русия, тя ще се върне към цивилизования свят. В Украйна има война, а не специфична интервенция. Ако е по този начин, тогава романът на Лев Толстой нямаше да се назовава " Война и мир ", а " Великата военна интервенция и мирът ".

Доста обезпокоителен е фактът, че 80 на 100 от сърбите са срещу наказания против Русия и режима в Кремъл. Това са хора, които поддържат експанзията на Путин против Украйна, които намесват и историческото приятелство и връзките с съветския народ. Но това държание на жителите не е по никакъв начин мъчно за пояснение. Агресията против Украйна Путин изясни с историческата неточност, с подправената страна, която няма право да съществува. Доста години преди този момент изказване при нас пропагандата на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), на сръбско-руската УДБА непрестанно повтаряше, че Босна и Косово са подправени страни, че Черна гора е историческа неточност. Тези хора не желаят европеизация на Балканите, те желаят Путинизация на Балканите.

Западът сигурно не желае тук да се ненавиждаме и още веднъж да се убиваме един различен. Западът желае да се присъединим към тази цивилизационна среда в Европа, а Русия желае тъкмо противоположното. Русия на Владимир Путин има интерес на Балканите непрестанно да има спорове, ненавист, да се изчака комфортен миг за някакво злощастие тук и Русия да се закотви тук, на първо място измежду сръбския народ. Тази " путинофилия " стана особена нападателна след 16-ти октомври 2014 година, когато Путин посети Белград и когато тогавашният президент Томислав Николич го целуна девет път и му провежда величествен боен церемониал. Най-често за заставането на страната на Русия като мотив се показва и се твърди, че Москва пази Косово и е против независимостта на Косово.

Хората в Сърбия са жертва на една тежка лъжа, която бе наложена от пропагандата и се трансформира в народен паметен мит. Пълна лъжа е, че Русия пази Косово. Ден след Споразумението от Куманово в Секретен сътрудник на Организация на обединените нации бе гласувана резолюция 1244, с която, с помощта на гласовете на Русия, на Сърбия бяха отнети територии и суверенитета над Косово, и Белград бе заставен да отстрани всички свои управляващи от там. През 2006 година се водиха договаряния във Виена за статута на Косово. Тогава аз бях министър на външните работи. Посредник бе Марти Ахтисаари. Той с помощта на гласа на Русия се придържаше към 4-те правилото: няма връщане на Сърбия в Косово, няма връщане на обстановката отпреди резолюцията 1244, няма делба на Косово, няма обединяване на Косово с Албания и албанците са длъжни да подсигуряват оптимално правата на сърбите и да пазят сръбското културно-историческото завещание в Косово.

За всички тези неща Русия гласоподава " за ", само че когато трябваше да се одобри предлагането на Ахтисаари Русия стартира да търгува. Москва сподели - ние поддържаме всичко, само че с изискването същият статут да получат Абхазия, Осетия и Приднестровието. Когато им споделиха " само че вие гласувахте в Организация на обединените нации ", руснаците дадоха отговор: " тогава това беше в наш интерес ". Тогава Украйна още не бе в играта. /БГНЕС

*Вук Драшкович е някогашен сръбски министър на външните работи и водач на Сръбското придвижване за обновяване.

Текстът е оповестен от БГНЕС.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР