Сър Сидни Поатие, първият чернокож актьор с награда Оскар за

...
Сър Сидни Поатие, първият чернокож актьор с награда Оскар за
Коментари Харесай

Сидни Поатие, който разби расовите бариери в Холивуд

Сър Сидни Поатие, първият негър артист с премия " Оскар " за най-хубава мъжка роля, една от огромните звезди от Златната ера на Холивуд, умря на 94 години на 7 януари.  

Роден в Маями, Поатие израства във плантация на Бахамите, а когато е 16 години се реалокира в . Служи в армията за малко, работи и взима уроци по актьорско майсторство, с цел да се трансформира в театрална и кино звезда през 50-те и 60-те години на предишния век.

Поатие разруши расовите бариери в Холивуд

За присъединяване си във кино лентата " Непокорните " през 1958 година получава първата си номинация за премия " Оскар " – невиждано достижение за негър артист по това време. Пет години по-късно получава и статуетката за осъществяването си в " Лилии в полето ", където влиза в ролята на занаятчия, който оказва помощ на монахини да построят параклис в пустинята.  

Поатие имаше още две номинации от Академията за киноизкуство, 10 – за " ", шест за БАФТА и доста други. В продължение на 10 години до 2007 година той даже бе дипломат на страната си в Япония.

Забележителна е ролята му в " Познай кой ще пристигна на вечеря " – филм за скандална за времето си междурасова сантиментална връзка, в който за пръв път бяла актриса и негър артист се целуват на огромния екран. Някои киносалони в южната част на Съединени американски щати отказали да прожектират кино лентата.  

 

 

А във кино лентата   " Среднощна горещина " е негър служител на реда, който се сблъсква с расизма по време на следствие на ликвидиране.  

Поатие продължи да играе в киното и телевизионни продукции и в идващите десетилетия, както и да получава награди и оценки. През 1974 година кралица Елизабет II го разгласи за рицар, през 1995 година му бе отдадена специфична вечер в Центъра " Кенеди " във Вашингтон, през 2009 година получи Президентския орден на свободата, най-високото гражданско отличие на Съединени американски щати.

През 1999 година Американският кино институт го сложи на 22-ро място в листата с артисти " 100 години... 100 звезди ". Днес от този лист жива е само.

Бившият президент на Съединени американски щати Барак Обама написа в Twitter, че Поатие " въплъщава достолепието ",  посочил е „ силата на филмите да ни сближат “ и е „ отворил порти за генерации артисти “.

Through his groundbreaking roles and singular talent, Sidney Poitier epitomized dignity and grace, revealing the power of movies to bring us closer together. He also opened doors for a generation of actors. Michelle and I send our love to his family and legion of fans.
— Barack Obama (@BarackObama)
 

 Опра Уинфри също отдаде респект на артиста, а носителят на " Оскар "  Дензъл Вашингтон написа, че за него е привилегия да назовава Сидни Поатие собствен другар.   

" Ако искаш небето, ще напиша по него с букви на височина хиляди метри: На Учителя. с обич. Сър Сидни Поатие. Почивай в мир. Той ни сподели по какъв начин да се протегнем към звездите ", написа в социалните мрежи Упи Голдбърг.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР