Съобщенията за смърт да се предават в общината незабавно от

...
Съобщенията за смърт да се предават в общината незабавно от
Коментари Харесай

По-бърза процедура за смъртни актове предлагат депутати

Съобщенията за гибел да се предават в общината неотложно от лекаря, открил гибелта, в случай че роднините на умрелия са сложени под карантина. Тази смяна в Закона за здравето оферират депутати от ГЕРБ и Оперативна програма. Целта е да се облекчи издаването на смъртни актове на умряли от COVID-19.

Смъртният акт би трябвало да бъде формиран не по-късно от 48 часа след гибелта въз основа на известие от доктор, гласят сегашните текстове на закона. Най-често известието се взема от роднините, с цел да се занесе в администрацията и там да бъде формиран актът, само че в изискванията на пандемия случаите, в които околните не могат да създадат това, тъй като са под карантина или в болница, са зачестили, излиза наяве от претекстовете на вносителите, представени от actualno.com.

Ако бъде изтърван двудневният период, смъртният акт се сформира с решение на съда. На процедура с смяната до съд няма да се стига и това ще се прави административно, в случай че околните не могат да го създадат.

Малко над 600 души, които са изгубили борбата с ковид, пък са заровени в софийските гробища от 20 октомври до 23 ноември, оповестява медията. Става дума единствено за данни от началото на втората вълна у нас, като жертвите в столицата сигурно са повече.

Всеки ден погребенията на умряли от ковид са разнообразни, само че се движат сред 20 и 50, описват осведомени. Увеличените смъртни случаи доведоха и до скупчването на опашки пред администрацията на Централни гробища, откъдето се получават смъртните актове.
Този проблем към този момент е решен с увеличение на работещите, изясни зам.-кметът на София доцент Тодор Чобанов.

“Имаше сходен проблем преди няколко дни, само че той към този момент е решен. Увеличихме броя на чиновниците, които обслужват жителите, с още трима и към този момент няма опашки”, сподели той.

Скок на погребенията през последните седмици се следи и в Пловдив. Ако през ноември м.г. дневно са полагали приблизително към 10 мъртъвци, в този момент цифрата е 13-14, описа шефът на “Траурни дейности” Коста Попов. По думите му при започване на пандемията напролет даже се е следил спад на смъртните случаи, само че в този момент имало лек растеж. Той посочи, че постоянно през декември, януари и февруари умират повече хора.

Дефицит на гробни места към този момент има единствено на Централни гробища, само че той е от години, посочи заместничката на Попов Катя Топалиева. Тя опроверга клюки, че свършват местата в гробищата на “Рогошко шосе” около увеличената смъртност от COVID-19.

През юли общинският съвет реши траурният парк в кв. “Прослав” да бъде уголемен с 65,8 дка, а гробището в кв. “Коматево” с 28,4 дка. Там към този момент има свободни места.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР