Сънят заема около една трета от живота на човек. Знаем

...
Сънят заема около една трета от живота на човек. Знаем
Коментари Харесай

Правилата за здравословен сън или защо сънят е безплатен козметолог

Сънят заема към една трета от живота на човек. Знаем сигурно, че без сън тялото не може да действа. Какво тъкмо се случва в този миг и за какво е толкоз значимо да се поддържа модел на сън при всевъзможни житейски условия, вижте в този момент:

Дълго време се смяташе, че както тялото, по този начин и мозъкът въобще не действат по време на сън. Науката обаче е потвърдила противоположното: сънят е интервал, когато мозъкът работи интензивно върху цялостен набор от процеси, нужни освен за обезпечаване на живот, само че и за възстановяване на качеството му. Тези процеси засягат както физическото, по този начин и психическото здраве на човек.

Цикли на съня

Докато спите, мозъкът непрестанно повтаря едни и същи дейности и процеси, които са разграничени на две етапи: REM и NREM сън. Те съставляват цялостен цикъл на съня, който се повтаря четири до пет пъти на нощ. При първото повтаряне на този цикъл бавният сън лишава по-малко време от бързия сън, само че през нощта съотношението им се изравнява.

Фазата REM сън се назовава още фаза на бързото придвижване на очите (REM фаза), защото в същото време очите интензивно се движат под затворените клепачи, а мозъчните процеси са съвсем толкоз дейни, колкото и по време на пробуждане. Честотата на дишане и сърдечната периодичност се усилват, огромните мускули на тялото се отпускат и тъкмо в този миг сънуваме. Смята се, че в случай че ненадейно се събудим по време на REM сън, може да изпаднем в сънна парализа.

Бавен или не-REM съня, е етапа, когато всички процеси в тялото се забавят. Състои се от четири стадия. Първото е граничното положение сред бодрост и заспиване. Вторият е плитък сън, когато сърдечната периодичност и честотата на дишане остават същите, само че телесната температура пада. Третият и четвъртият стадий са бездънен сън. REM сънят е извънредно значим. Той оказва помощ на тялото да си почине и да се възвърне, а също по този начин усъвършенства способността на мозъка да учи и помни.

Вградени механизми
Какво ще се случи с тялото ни, в случай че спим по 30 минути денем?
Сънят денем обезпечава на тялото ни доста повече от сила. Той може да запълни по този начин наречения недостиг на сън, само че също по този начин може и...
Прочети повече
Сънят в нашето тяло се контролира от два съществени процеса: циркадните ритми и самото предпочитание за сън.

Циркадните ритми се управляват от биологичен часовник, ситуиран в мозъка. Този часовник реагира най-вече на светлина - стартира производството на хормона мелатонин в тъмното и го изключва, когато усети светлина.

Желанието за сън е извънредно значимо, тъй като тялото се нуждае от отмора толкоз, колкото се нуждае от храна, когато е гладно. През деня това предпочитание последователно се образува и в един миг доближава сериозно равнище и тогава би трябвало да заспите. Има огромна разлика сред желанието за сън и глада. Гладът няма да ви накара да ядете, когато не можете. Но може да заспите във всяка обстановка, даже на среща или до момента в който шофирате. В положение на изключителна отмалялост тялото може даже да влезе в микросън за няколко секунди с отворени очи. Дремката за 30-40 минути ще помогне за понижаване на желанието за сън и ще отсрочи момента на заспиване с няколко часа.

Защо имаме потребност от сън

Качеството и количеството на съня директно въздействат на мозъчната функционалност. Така, преди всичко, наречената гъвкавост или еластичност, на мисленето се отнася за това по какъв начин мозъкът се приспособява и усвоява информацията, която получава. Ако не сте спали задоволително, тогава денем ще е мъчно да се задълбочите в нещо ново и още по-трудно да си спомните за това по-късно. Някои откриватели също по този начин считат, че по време на сън мозъчните кафези са по-добри в изхвърлянето на ненужните отпадъчни артикули.
Това е най-опасната поза за сън
Пълноценният сън играе значима роля за физическото и психическото здраве на човек. Факт е, че прекарваме една трета от живота си точно...
Прочети повече
При липса на сън се усилват и рисковете за здравето. Доказано е, че се ускоряват признаците на меланхолия, ускоряват се болесттите на сърдечно-съдовата система и мигрената, покачва се кръвното налягане. Нивото на имунитет също понижава, което усилва риска от заразяване с вирусни или бактериални болести. Сънят също играе значима роля в метаболизма и постоянната липса на сън може да усили риска от развиване на диабет.

Недостигът на сън, изтощеност и стресът водят до метаболитни нарушавания. При неналичието на сън има закъснение на производството на хиалуронова киселина, както и на еластинови и колагенови нишки.

Всичко това води до повяхване и сухота в кожата.

В умозаключение:

Сънят е извънредно значим за всяко жив създание, без значение от възраст, обществен статус или друго. Той е методът тялото, органите и мозъкът да се рестартират за новия ден!

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР