Сънят е едно от най-загадъчни и интригуващи преживявания, които ни

...
Сънят е едно от най-загадъчни и интригуващи преживявания, които ни
Коментари Харесай

В древен Рим убивали за невярно тълкуване на сън

Сънят е едно от най-загадъчни и завладяващи прекарвания, които ни се случват през живота. В епохата на античен Рим някои сънища даже се представяли пред сената за подробен разбор и пояснение.

Римляните считали сънищата за послания на боговете. Тълкувателите на сънища били ценени доста високо и по време на война били част от свитата на пълководците.

Често се случвало обаче тълкувателят на сънища да има пояснение, което е друго от това, което предстояло. Тогава, в множеството случаи, животът му бил отнеман.

Много известни учени и създатели са черпили хрумвания от сънищата си. Факт е, че хората не помнят деветдесет % от сънищата си, а пет минути, откакто се разсъните, към този момент сте не запомнили половината от това, което сте сънували.

 В античен Рим убивали за погрешно пояснение на сън

След още пет минути не си спомняте още четиридесет % от съня. Хората, които са ослепели, само че преди този момент са били зрящи, виждат естествени сънища с облици. Хората, които са се родили незрящи, по време на сън заменят облиците с страсти, усещане, слух, подушване.

В съня си виждаме хора, които сме срещали в миналото някъде или просто сме виждали за секунди и по-късно сме ги не запомнили. По време на живота си човек среща хиляди лица, по тази причина мозъкът има безконечен ресурс от персонажи за сънищата.

Затова може да ви се стори, че виждате изцяло чужд човек, а след това, в случай че един ден го забележите в тълпата, решавате, че е знамение. Всъщност вие сте го виждали и преди, само че не сте отчели този факт, за разлика от мозъка ви.

Не всички хора виждат цветни сънища. Дванадесет % от хората виждат сънища в черно-бялата гама. Останалите осемдесет и осем % се радват на цветни завършения.

В началото на двадесети век множеството хора виждали черно-бели сънища. Това почнало да се трансформира след шестдесеттте години. Днес черно-белите сънища измежду младежите са единствено 4, 4 %.

Този преход от черно-бели сънища към цветни най-вероятно се дължи на прехода от черно-бяла телевизия към цветна. Странното е, че преди двадесети век не е отбелязвано доста хора да са виждали черно-бели сънища.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР