Sanovnik.bg честити най-скъпия празник – 8-ми март, на всички свои

...
Sanovnik.bg честити най-скъпия празник – 8-ми март, на всички свои
Коментари Харесай

Честит 8-ми март, мили дами

Sanovnik.bg честити най-скъпия празник – 8-ми март, на всички свои читателки. Днес е ден за интернационално самопризнание на достиженията и ролята на дамите, било то в фамилията, обществото, стопанската система или политиката.

Започнал като политическо събитие, празникът последователно става част от културата на доста страни. На този ден се чака мъжете да изразят своята благосклонност, внимание и обич към дамите, подарявайки им цветя и други дарове.

Първият Ден на дамата е маркиран преди повече от 100 години в Съединени американски щати по самодейност на Американската социалистическа партия.

Еманципацията и софтуерното развиване в действителност са измежду първопричините за основаване на интернационален ден на дамата.

В първите години на предишния век в Копенхаген обединени дами организират невижданата интернационална конференция на дамите. По предложение на германката Клара Цеткин се приема традицията всяка година в една от първите недели на пролетта да се чества деня на дамата. Посланията тогава са били дамите да се активизират за битка за пълноправие с мъжете във всички публични сфери на живота.

На идната година Международния ден на дамата е маркиран от повече от един милион души в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а по-късно във Франция и Русия. Впоследствие обаче Международния ден на дамата последователно замира. Той се възобновява със зараждащия се феминизъм през 60-те години наминалия век.

Днес денят е неработен в Русия и други страни от някогашния Съветски съюз.

В България Осми март публично се празнува от 1915 година

Ето и прелестни пожелания за осми март.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР