Санкциите срещу Русия, Иран и Китай струват скъпо на германската

...
Санкциите срещу Русия, Иран и Китай струват скъпо на германската
Коментари Харесай

Санкциите срещу Русия, Иран и Китай струват скъпо на Германия

Санкциите против Русия, Иран и Китай костват скъпо на немската стопанска система , написа журналистът Габор Щайнгарт в публикация за изданието Focus. През 2022 година единствено търговията на Германия с Русия е намаляла с повече от 10 милиарда евро. Междувременно Съединени американски щати оказват напън върху Берлин, призовавайки за смяна на курса към Китай, с който Германия е построила доста близки търговски връзки, съобщи Агенция " Фокус ".

Икономическите наказания се трансфораха в обичан инструмент за затрудняване на битката на други страни, за попречване на създаването на нуклеарни оръжия или за задушаване на икономическия напредък на противници, отбелязва Щайнгарт в публикацията си.

От март 2014 година западните страни са въвели 12 747 разнообразни наказателни ограничения против Русия. Лидери по брой наложени антируски наказания са Съединени американски щати, Канада, Швейцария и Англия. Освен това страни като Иран и Китай също са обект на западни наказания. По-специално, Съединени американски щати постановиха визови ограничавания и наказания против редица китайски чиновници, обвинявайки Пекин в угнетяване на уйгурите и други малцинства.

Политиката на наказания оказва по-голямо въздействие върху немската външна търговия, отбелязва Щайнгарт. През 2021 година размерът на търговията сред Германия и Русия възлиза на 59,7 милиарда евро, а от януари до септември 2022 година – на едвам 41,7 милиарда евро. Търговията на Германия с Иран през 2022 година възлиза на 1,5 милиарда евро. За съпоставяне, през 2010 година надвиши 4,7 милиарда евро.

Германия обаче рискува да понесе най-големи загуби от възможни нарушавания в търговията с Китай, написа създателят. Дори взаимният стокообмен сред двете страни да падне единствено с 10%, в безусловно изражение това ще значи загуба на десетки милиарди евро. Междувременно немското държавно управление е подложено на напън от Вашингтон, който приканва Берлин да промени курса си към Китай.

Както отбелязва Щайнгарт, американците към този момент са привикнали да уголемяват решенията си за наказания върху своите съдружници: това се назовава " режим на извънтериториални наказания “. При подобен режим на американските компании е неразрешено да вършат бизнес с немски компании, които не са се включили към глобите на Съединени американски щати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР