Самостоятелната игра на американския президент Доналд Тръмп и умножаването на

...
Самостоятелната игра на американския президент Доналд Тръмп и умножаването на
Коментари Харесай

Има ли още полза от Г-20? Издание 2019 хвърля сянка на съмнение

Самостоятелната игра на американския президент Доналд Тръмп и умножаването на броя на двустранните срещи тази седмица за следващ път хвърлиха сянка на подозрение върху устойчивостта на срещите на върха на Г-20, предопределени да дадат обединен отговор на международните рецесии.

Голямата меса на 20-те огромни стопански системи, напреднали и нововъзникващи, състояла се в петък и събота в японския град Осака, бе безусловно взета за пленник от срещата сред американския президент Доналд Тръмп и китайския му сътрудник Си Цзинпин. От месеци има опълчване сред тях поради търговски различия.

" Това към този момент е втори конгрес на Г-20, където главното събитие е среща, нямаща нищо общо с Г-20 ", възкликна Томас Бърнс от канадския мозъчен концерн Център за иновация за интернационално ръководство. Той имаше поради предходната среща на върха в края на 2018 година в Буенос Айрес, където Си и Тръмп също откраднаха светлините на прожекторите.

Осака също бе изпълнена с двустранни срещи, които засенчиха общите работни сесии, а представителите на страните от Европейски Съюз продължиха там личните си препирни за това кой да заеме главните постове в Брюксел.

" Сега в действителност Г-20 стана упражнение, наподобяващо на Общото заседание на Организация на обединените нации, което разрешава на държавници да проведат двустранни срещи и да обменят възгледи по значими тематики ", призна френският президент Еманюел Макрон. Неговата оценка е, че Г-20 не е " задоволително потребен " конгрес. Той прикани за " групово разсъждение " по този въпрос.

Тръмп реши да работи независимо, отправяйки в " Туитър ", преди срещата си със Си в петък, покана за среща със севернокорейския водач Ким Чен-ун. Той се срещна и с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

А климатът?

Групата на 20-те, която съставлява над 85 % от международния Брутният вътрешен продукт и две трети от популацията на планетата, изпитва през последните години компликации да насърчи единение и да осъди в заключителния си документ протекционизма в комерсиалния продан.

Изготвянето на този текст, цялостен с положителни планове и извънредно комплицирано дипломатическо упражнение, стана съвсем невероятно от встъпването в служба на Доналд Тръмп при започване на 2017 година

На първата си среща преди повече от 10 години, през ноември 2008 година, ръководителите на Г-20 (Южна Африка, Германия, Саудитска Арабия, Аржентина, Автралия, Бразилия, Канада, Китай, Южна Корея, Съединени американски щати, Франция, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Обединеното кралство, Русия, Турция и ЕС), опазиха мултилатерализма.

Това заричане, въпреки и много обтекаемо и плод на консенсус, в този момент е съвсем немислимо.

" Двустранните различия, изключително сред Съединени американски щати и Китай, заплашват да нанесат обилни вреди на международната комерсиална система, учредена върху правила и градена десетилетия ", счита Адам Слатър, анализатор от " Оксфърд економикс ".

Според прогнозите на неговата работа международният напредък на търговията е понижен от 6 % при започване на 2018 година до нула при започване на 2019 година

Друга огромна рецесия и наложителен въпрос, в който би трябвало да реализират прогрес членовете на Г-20 е климатът, измъчен от слабостите на групата.

" В извънредно тежко състояние "

" Споразумението от Париж бе значим миг, само че международният политически пейзаж се промени доста изключително от началото на президентството на Тръмп ", разяснява Текехико Яамамото, почетен професор в университета " Васеда " в Токио.

Членовете на Г-20 подписаха в събота в Осака съглашение за климата без Съединени американски щати, както стана и на последните две срещи на върха.

" Тъжната последица по въпроса с климатичните промени демонстрира границите на Г-20: всички са на една и съща лодка, само че с разнообразни ползи ", обобщава Ямамото.

" Японците, поради личните си грижи със Съединени американски щати по комерсиалните въпроси и по тематиката Северна Корея, не пожелаха да се опълчват на американците. Видяхме това и по въпроса с търговията, и по този с климата ", добави Бърнс. Той означи, че обстановката е била сходна с Аржентина и има заплаха сюжетът да се повтори в Саудитска Арабия, където Г-20 ще се срещне през 2020 година

" Сигурен съм, че ще заемат същата позиция, която се състои в това да не бъде поставян Тръмп в сложна обстановка. Това значи, че останалата част от Г-20 ще остане в извънредно тежко състояние ", сподели той и прикани да се прегледат нови модели на съдействие, многостранни или районни ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР