Самолет на Ryanair бе отклонен от маршрута Атина-Вилнюс към Минск

...
Самолет на Ryanair бе отклонен от маршрута Атина-Вилнюс към Минск
Коментари Харесай

Лукашенко става опасен за Европа

Самолет на Ryanair бе отклонен от маршрута Атина-Вилнюс към Минск по съмнение за бомба. Издирваният беларуски публицист. Отвличането на задграничен пътнически аероплан е държавен терористичен акт. Действията на беларуските специфични служби не би трябвало да остават безнаказани, проучва Наталия Макушина за „ Дойче Веле “.
Планирана инсценировка в небето над Беларус
По персонална заповед на Лукашенко. Той беше съпроводен от специфичен за случая боен изтребител МиГ-29 с цялостни муниции. Официалната причина за насилственото кацане е Близки до президентската пресслужба медии хвалебствено написаха: „ Беларус отбрани Европа “.
Но се оказа, че отчетът за бомбата е подправен. По този факт следственият комитет образува наказателно дело. Краят на шумната акция на беларуските специфични служби беше карцерът на журналиста Роман Протасевич, който беше на борда на непознатия аероплан. Така управляващите вгорчиха изказването за „ отбрана на Европа “.
Протасевич е редактор на канала Brain Belarus Telegram, приет за екстремистки. Заедно със Степан Путило той е съосновател на различен известен канал в Telegram - Нехта, също приет за екстремистки. Комитет за Държавна сигурност (на СССР) включи Путило и Протасевич, които са принудени да живеят в Полша, в листата на лицата, забъркани в терористични действия. Те са упрекнати в организирането на вълнения след предизборната акция през 2020 година и други „ закононарушения “. От февруари управляващите в Беларус изискват екстрадицията на публицисти.
Операция за заплашване на съперниците на режима на Лукашенко
Операцията на спецслужбите за прихващане на самолета с Протасевич беше разиграна като по часовник. Журналистът, който почиваше в Гърция, е бил следен. Точно преди полета той вижда наблюдаване върху себе си и написа на другари за недоверчив човек, който се е опитал да снима документите му, до момента в който е прекосявал контрола.
Пътят на полета на Ryanair, записан от Flightradar, демонстрира, че по време на завоя над Беларус той е бил доста по-близо до Вилнюс, в сравнение с до Минск. Но всичко е квалифицирано авансово - диспечерската работа на Минск изпраща на водачите подправено известие за опасност от бомба и те, в сходство с интернационалните протоколи за сигурност на полета, са задължени да приземят самолета на най-близкото летище на страната над която прелитат.
Властите в Беларус честват успеха и не крият насладата си от " координираните дейности " на силите за сигурност, а Комитет за Държавна сигурност (на СССР) възнамерява нови дейности на държавен гнет. Ръководителят на този отдел Иван Тертел неотдавна даде обещание „ да преследва предателите и изменниците, където и да се намират “.
Олег Гайдукевич, заместник-председател на комисията по интернационалните връзки на беларуския парламент, сходно на Тертел, има вяра, че настояването за почтени избори и координирането на мирни митинги е изменничество и екстремизъм.
Реакцията на Европа би трябвало да бъде твърда
Това, което обезпечено получава Минск вследствие на интернационалния скандал, е суровата оценка на обстановката от Запад. Литовската прокуратура се зае с изясняването на аргументите за насилственото кацане на летището в Минск на задграничния аероплан с хипотетична бомба. " и оферират разискване на обстановката на изключителна среща на върха на Европейски Съюз.
 Комисия в Беларус проверява обстановката със самолета на Ryanair Комисия в Беларус проверява обстановката със самолета на Ryanair
В Беларус е основана комисия за следствие на обстановката с кацането на самолета на Ryanair, събитията ще бъдат оповестени в бли...
В Европа, като част от специфична интервенция на беларуските специфични служби, се прави наблюдаване. Животът на повече от 100 задгранични пасажери беше изложен на действителен риск. Това е остро предизвикателство за Европа, тъй като Беларус под управлението на Лукашенко се трансформира в опасност освен за своите жители.
Страната води същинска война против инакомислието в отговор на митингите след изборна акция от предходната година. Образувани са 4 000 наказателни каузи, над 400 души са публично приети за политически пандизчии. Арестуваните биват грубо измъчвани и убивани. В пандизите има 29 публицисти.
, оповестена е война на телевизионния канал " Белсат ", а задържанията и правосъдните процеси на блогъри и чиновници на към момента работещите самостоятелни издания не стопират. Специално за разширението на репресиите спецслужбите изфабрикуваха случая с покушението върху живота на Лукашенко.
Мащабът на насилието нараства, с цел да насади боязън - никой от несъгласните, без значение къде се намира, и без значение какво прави, не би трябвало да се усеща в сигурност. Но в този момент се оказва, че сигурността в Беларус не е обезпечена и за жителите на Европейския съюз.
Ето за какво Брюксел не би трябвало да се лимитира единствено до изказвания за безпокойствие. Терорът не може да остане ненаказан. Беларуските управляващи предизвикат открит спор със Запада. В отговор на акта на държавен тероризъм с отвличането на задграничен аероплан за ареста на Роман Протасевич, би трябвало да последват строги ограничения - от затварянето на въздушното пространство над Беларус за интернационалните полети до признаването на режима на Лукашенко за терористичен и оповестяването на наказания. Това е случай, в който Европа би трябвало да остави настрани бюрократизма и да работи твърдо и уверено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР