Самодивите са навлезли в българския фолклор от славянската митология. Те

...
Самодивите са навлезли в българския фолклор от славянската митология. Те
Коментари Харесай

Легенди и истории за самодиви

Самодивите са навлезли в българския фолклор от славянската митология. Те са красиви женски горски духове с чисто човешки образ, родствени на вилите и юдите. Неописуемо красиви, те могат да убиват с погледа си.

Има доста митове и истории за самодиви. Една от най-известните е тази за самодивското хоро:

Много от дълго време, огромна група дървари тръгнала да сече дърва. С приближаването на нощта, мъжете решили да пренощуват на едно място. Пуснали добичетата да пасат, събрали дърва и запалили огън. Всички знаели, че до момента в който не пропеят петлите, не трябва да се потегля на път, тъй като тъмата е царство на самодиви, самовили, юди и други зли сили, които могат да навредят на индивида.

Всички заспали, само че на разсъмване един от дърварите се разбудил и видял, че Зорницата е на небето. Помислил, че са се успали и разбудил всички. Впрегнали добитъка и тръгнали, и никой не обърнал внимание, че не чули петлите да пропяват.

Вървели, вървели и стигнали до една поляна. Там отвред кънтели тъпани, гайди, чували се смях и крясъци. Дърварите помислили, че това са подранили сватбари. Като се огледали хубаво обаче осъзнали, че на поляната се виело самодивско хоро. Нищо обаче не се виждало. Всички мълчали. Подкарали мъжете воловете, забързали да се махнат, а след себе си дълго чували смехове и подвиквания.

 Истории за самодиви

Изминали много път, качили се на един връх и погледнали – след тях нямало никого. Повървели още и се спуснали в една долчина. Било безшумно, единствено реката шумяла. Трябвало да я преминат, само че животните навели глави да пият вода.

Един юноша попитал спътника си:

- Това самодивско хоро ли беше, дето го чухме на поляната?

- Мълчи, сине!

Тъкмо си разменили тези думи и внезапно в реката почнали да цопат, да се смеят, да подвикват доста голи дами. Животните се изплашили, мъжете почнали да ги подкарват, само че воловете едвам вървели.

Много старания коствали на дърварите да се измъкнат и да избягат. Керванът поел още веднъж, само че до сутринта всичките мъже измрели.

Оттогава Зорницата се назовава Лъжи-керван, тъй като постоянно мами пасажерите и те умират.

От тази легенда излиза наяве, че самодивите имат свръх естествени сили, които употребяват, с цел да санкционират неканените посетители.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР