Само за около 10 евро, бързо и небюрократично беларуски банки

...
Само за около 10 евро, бързо и небюрократично беларуски банки
Коментари Харесай

Руснаци се редят на опашка в Беларус за банкови карти

Само за към 10 евро, бързо и небюрократично беларуски банки издават кредитни карти на руснаци. Опашките от искащи били огромни. След въвеждането на глобите Русия остана съвсем отрязана от интернационалните разплащания.

В началото на март Visa и Mastercard прекратиха активността си в Русия. Пазаруването от задгранични уеб сайтове, абонаментите към интернационалните услуги и заплащанията отвън страната станаха невъзможни за руснаците. Ситуацията обаче наподобява не е безнадеждна. Беларуските банки оферират да отворят сметки и да дават на руснаците интернационалните кредитни и дебитни карти в границите на единствено един ден.

Кого засягат банковите наказания

Алексей от Москва работи като ръководещ сътрудник в адвокатска адвокатска фирма. Според него банковите наказания са засегнали най-много “онова, което остана от междинната класа в Русия ". " Като началник на адвокатска адвокатска фирма работя с редица доста съществени клиенти. Те бяха минимум наранени от това, тъй като доста от тях имат позволения за престояване в други страни или даже поданство в тези страни, както и карти от европейски, китайски банки или банки от ОАЕ. "

Повече от 20 милиона руснаци живеят под прага на бедността и прекъсването на Visa и Мastercard няма по какъв начин да се отрази навръх тях. Онези, които са се нуждаели от опция да употребяват парите си в чужбина, са две категории хора, споделя юристът: „ Такива, които към този момент са имали сметки в задгранични банки, и други, които бързо са се ориентирали и са си създали карти в някои близки страни ".

Екатерина попада във втората категория. Тя продължава да работи като блогър в Инстаграм, макар че обществената мрежа към този момент не действа в Русия. Сред клиентите на Екатерина има доста хора, които живеят в чужбина и ѝ заплащат посредством банкови преводи.

Тя е директно наранена от изтеглянето на интернационалните платежни системи от Русия - всичките ѝ интернационалните карти стопират да действат, тя е откъсната от останалия свят и в продължение на съвсем три месеца не може да приема заплащания за услугите си от други страни, нито да заплаща абонаменти за компютърни приложения и други услуги, които е привикнала да употребява. Ето за какво момичето взема решение да си отвори сметка в беларуската Priorbank.

Избира Беларус, тъй като пътуването с кола от Москва до Минск лишава единствено седем часа, а за откриването на сметка ѝ е нужен единствено паспорт.

Какви са изискванията за разкриване на сметка в Беларус

В края на май съветските медии започнаха да пишат, че руснаци интензивно стават клиенти на беларуски банки. В блогове и конгреси по тематиката тези, които към този момент са съумели да получат карта, предлагат да се избират беларуски банки с задграничен и още по-добре - с европейски капитал: при тях рискът от попадане под глобите на Европейски Съюз или Съединени американски щати е по-малък.

DW се свърза по телефона с четири беларуски банки, където жители освен на Русия, само че и на всяка друга страна по света могат да си открият картова сметка.

Условията за приемане на Visa или Mastercard са в общи линии сходни: човек би трябвало персонално да подаде на заявката за карта, изисква се паспорт, а след инспекция клиентът може да получи карта без име още в деня на подаване на заявката или карта с име в границите на три до седем работни дни. За картата не се изисква позволение за престояване в Беларус, нито трудов контракт или регистрация за престояване. Картите нормално се издават за период от три до пет години и костват приблизително 25-30 рубли (около 10 евро).

Опашки пред банките

От колцентъра на “МТБанк” ни оповестиха за опашки пред клоновете. Може би тъй като банката не изисква гаранционен депозит и беларуски телефонен номер за разкриване на сметка.

" Можете да вземете картата единствено персонално - не я изпращаме по пощата ", споделят от банката. Нашите карти не подлежат на рестриктивните мерки, които важат за картите, издадени в Русия: те могат да се употребяват за заплащане на самолетни билети, абонаменти за услуги като Гугъл One, покупки в задгранични уеб сайтове и за заплащане в европейски страни.”

По думите на един от чиновниците на колцентъра, в следобеда на 12 юни клоновете наоколо до централната ЖП гара даже са били принудени да затворят, успявайки да обслужат единствено клиентите, които са пристигнали преди обяд.

Как руснак може да вкара пари в карта, издадена в Беларус? Банките оферират няколко благоприятни условия: или на място в клон, или посредством SWIFT-превод от съветската сметка към беларуската, в случай че съветската банка към момента не е изключена от системата. Другият вид е да имат и друга беларуска карта, обвързвана с съветската система за преводи “Мир”, да преведат пари първо на нея, а по-късно в новата си Visa или Mastercard.

Банков туризъм

Още през март някои съветски туроператори започнаха да оферират специфични екскурзии за издаване на банкови карти. При търсене на “пътуване за карта” се появяват десетки предложения за екскурзии до Узбекистан, Армения, Турция, Казахстан и Киргизстан.

В Беларус няма търсене на сходна услуга. “И за какво им е необходим туроператор? Ако се съди по броя на колите с съветски номера в Минск, те идват сами”, споделя чиновник в туристическа организация в страната.

Защо беларуските банки се нуждаят от съветски клиенти?

Според Анастасия Лузгина, старши откривател в Беларуския център за стопански проучвания, банките в страната печелят от привличането на нови титуляри на сметки: потребителската база се уголемява и има приток на задгранична валута. " Някои финансови институции изискват минимално салдо, начисляват се избрани комисиони за поддържане на сметки или за потребление на карти ".

Увеличава ли това рискът от наказания за самата банка? Анастасия Лузгина е уверена, че няма подобен риск. ”Ако беларуска банка открие картова сметка на съответно лице, което не е подложено на наказания, няма проблем. Ако лицето е съветски жител, това не значи, че санкционните ограничавания би трябвало да важат за него ", изяснява тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР