Само през последните 24 часа в YouTube са качени видео

...
Само през последните 24 часа в YouTube са качени видео
Коментари Харесай

Физик: Дигиталните данни вероятно увеличават мъничко земната маса

Само през последните 24 часа в YouTube са качени видео фрагменти с обща дълготрайност над 720 000 часа. Според калкулации, направени преди няколко години от физика Мелвин Вопсън от Университета в Портсмут, тази дословна маса от образни фрагменти – наред с половин милиард туитове, безчет текстови известия, милиарди известия в WhatsApp и на процедура всеки един обичай и байт основана от нас информация – евентуално усилват мъничко масата на нашата планета.

Тази идея е много нетипична и е малко евентуално да бъде възприета от научното общество без голям брой доказателства. Скорошен опит обаче, препоръчан от самия Вопсън и основан на детонациите на антиматерия, може и да успее да убеди до известна степен скептиците и да покаже, че информацията има освен маса, само че и съставлява ново необичайно положение на материята.

Информационната доктрина е идея, която е много сложна за осмисляне. Можем елементарно да си представим, че свалянето на код от нули и единици споделя на нашия компютър какви звуци и картини да възпроизведе. Информацията обаче може да бъде приложена и към недигитални неща, в това число характерности, които споделят на частиците по какъв начин да се държат.

В началото на 60-те години на предишния век немско-американският физик Ролф Ландауер предсказва, че съществува минимална смяна в силата, нужна за изтриването на информацията от която и да било система. Това значи, че съществува връзка на фундаментално равнище сред загубата на информацията и излъчванията на топлинно излъчване. Експериментите, извършени през годините, поддържат изказванието на Ландауер (дори на квантово ниво).

Ако вземем поради концепцията на Ландауер, както прави и самият Вопсън, съгласно която фундаменталната смяна в силата би следвало да води и до смяна в самата маса, то това значи, че цялата информация, която сътворяваме всекидневно, усилва мъничко масата на планетата.

Нещо повече – експоненциалното струпване на видеа с котки, на нови публикации в Wikipedia и на всевъзможни изявления в обществените мрежи би следвало да има шокиращи последици в далечното бъдеще. От една страна, няма да имаме къде да съхраняваме всички тези данни, от друга, забележителна част от земната маса ще бъде цифрова информация. Нещо повече – съгласно някои специалисти след 350 години тежестта на всички наши цифрови битове ще надвишава това на всички атоми на Земята.

Ако оставим настрани тези апокалиптични сюжети, сходна доктрина би могла да промени метода, по който изчисляваме масата при избрани условия, а това от своя страна да докара до нови теории, които биха могли да хвърлят повече светлина върху естеството на тъмната материя.

Засичането на извънредно дребните промени в масата на осведомителните системи към момента е оттатък нашите качества. Поне към този момент. Нов опит, препоръчан от Вопсън обаче, може евентуално да промени това. Той е основан на концепцията на Ландауер, обвързвана с обикновените частици.

Ако приемем, че общата маса на един електрон се състои от неговата сила неподвижен, както и от дребно количество информация, обвързвана с него, то той би излъчвал предсказуем набор от сила (на теория) под формата на фотони – те ще бъдат отделени в мига, в който се срещне с позитрона (своята античастица).

„ Информацията в един електрон е 22 млн. пъти по-малка от масата му, само че ние можем да измерим осведомителното наличие, като го изтрием – споделя Вопсън. – Знаем, че когато парченце материя се сблъска с парченце антиматерия, те се самоунищожават. Информацията от частицата би трябвало да отиде някъде, когато се унищожи. “

Процесът на заличаване трансформира цялата останала маса от частиците в сила, нормално гама фотони, а частиците, които съдържат информация, се трансформират в нискоенергийни инфрачервени фотони. Вопсън предвижда точната сила на инфрачервените фотони вследствие на изтриването на информацията и счита, че работата му може да показва, че информацията е основен съставен елемент на всичко във Вселената и може да се появи нова област на физичните проучвания.

Докато Вопсън не организира своя опит обаче, всичко това към момента е чисто и просто една догадка. Ако се окаже вярна обаче, следствията ще бъдат в действителност съществени.

Изследването е оповестено в AIP Advances.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР