Само преди няколко години думата финтех звучеше нишово и непознато,

...
Само преди няколко години думата финтех звучеше нишово и непознато,
Коментари Харесай

Fintech Summit 2022: Ускорение и бъдеще на финансовите технолгии

Само преди няколко години думата финтех звучеше нишово и непознато, дума, която вълнуваше шепа бизнесмени, техните клиенти и вложители, до момента в който за болшинството използването на технологията и вложението в нея изглеждаше рисково и екзотично. На профилираните конференции пък се събираха едвам по няколко представители на бранша. Всичко обаче се промени с бърза скорост - финтех промишлеността става една от най-бързо растящите в света, потоците от вложения към нея не стихват, а непрекъснато се раждат нови артикули.

По данни на KPMG вложеният частен и обществен капитал във финтех промишлеността през предходната година е достигнал 210 милиарда $, което е нарастване с над 80% спрямо 2020 година И е покрай абсолютния връх от 2019 година Очакванията са още тази година да бъде доближат нов връх от над 310 милиарда $.

България не е настрана от тези трендове - за предходната година фирмите, които оперират в страната са се нараснали с 30% и към този момент са над 130, а привлечените от тях средства са към 130 млн. евро за последните две години. И освен това, България към този момент има първия си еднорог - Payhawk, който работи във финтех бранша, към този момент е с оценка 1 милиарда $ след последния си рунд на финансиране.

Затова и през днешния ден към този момент умерено можем да кажем, че финтех не е екзотика, а от ден на ден всекидневие и мейнстрийм. От едната страна към услугите на софтуерните компании се обръщат от ден на ден частни и бизнес консуматори, предложенията и новите модели се множат, банките и телекомите осъзнават значимостта им. От другата влизат от ден на ден вложители, които припознават самите компании, а фондовите тържища са желано място за набиране на капитал и обезпечаване на гласност.
Реклама
Какви са трендовете и бъдещето на бранша ще разберем и по време на Fintech Summit 2022. В конференцията, проведена за пета поредна година от " Капитал ", в партньорство с F27, ще вземат присъединяване водещи вложители и основатели на финтех компании, а още в първия панел ще разберем по какъв начин се отглежда еднорог. Сред участниците в него ще забележим единия от основателите на Payhawk Христо Борисов, какво и един от първите вложители в компанията - Васил Терзиев, който е измежду създателите на " Телерик ".

Как банките дават отговор на новите действителности и взрива на финансови технологии, ще е тематиката и на втория панел, в който ще вземат присъединяване изпълнителните шефове на най-големите банки в България, само че и на по-малките, които в прехвърлянето към нови технологии постоянно се оказват по-бързи и адаптивни. Самата конференция ще бъде открита от подуправителя на Българска народна банка Калин Христов, който ще даде и гледната точка на централната банка.

В събитието ще вземат участие доста специалисти, визионери, иноватори, представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт и регулаторите. По време на конференцията, която ще се организира на 24 март в хибриден формат - онлайн онлайн и на място, ще се дискутират и още основни тематики за бъдещето на финтех бранша: Устойчивост и ESG технологии, кибер сигурността, блокчейн, нововъведения в разплащанията и застраховането, както и отвореното банкиране, което разрешава на трети страни да имат достъп до банковите бази от данни.

Всичко за конференцията - стратегия, участници и регистрация, може да намерите.
Реклама
На 18 март пък очаквайте специфичното издание на " Капитал ", отдадено на финансовите технологии.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР