Само преди броени дни беше възстановена паметната плоча на петимата

...
Само преди броени дни беше възстановена паметната плоча на петимата
Коментари Харесай

БСП-София: Трябва да бъде защитено правото на софиянци да почитат паметта на загиналите антифашисти

" Само преди броени дни беше възобновена паметната плоча на петимата от Работническия юношески съюз (РМС) в столичния регион „ Изгрев”. В началото на 90-те години този монумент на националното достолепие беше опустошен от новите „ сини “ варвари, врагове на свободата и демокрацията. Така те оскверниха един знак на респект и благодарност пред подвига на починалите в антифашистката опозиция млади комунисти: Адалберт Антонов - Малчика, Александър Димитров - Сашо, Лиляна Димитрова, Йорданка Николова и Свилен Русев ", декларират от БСП-София.

Представяме ви и останалата част от ревюто на ИБ на БСП-София:

" Днес същите варвари, за повторно унищожиха паметната плоча. Показателно е, че ден преди този срамен акт, Съюз на демократичните сили излезе с декларация, в която с типична за българския неофашизъм надменност, разгласи петимата ремсисти – герои на антифашистката опозиция, за „ терористи и руски сътрудници, героизирани от тоталитарния режим”. В същото време, създателите на декларацията насочат закани към мажоритарно определения кмет на региона доктор Делян Георгиев поради решението му – част от предизборната му платформа - да възвърне знаците на паметта за антифашисткото минало. „ Сините “ варвари още веднъж постановат езика на омразата и раздялите и отхвърлят да одобряват изразената от доктор Георгиев обществена позиция, подкрепена от голямата част от жителите на кв. „ Дианабад “: „ Историята и хората, взели участие по един или различен метод в нейните повратности, би трябвало да се помнят, да се проучват и почитат “.

Вече 30 години реабилитацията на фашизма минава през отрицанието на антифашистката опозиция. Пренаписват се учебниците, подменя се историята, заличават се спомените за тези кървави десетилетия на ХХ век. Българските участници в антифашистката опозиция се афишират за нарушители, а техните убийци се въздигат за национални герои, като умишлено се прикрива истината за злокобните им закононарушения!

Позицията на Съюз на демократичните сили, подкрепяна подмолно от столичната администрация на ГЕРБ, е реваншистка и антиевропейска! Тя нарушава поредност резолюции на Генералната асамблея на Организация на обединените нации, които изрично не разрешават: опитите за проверка на Втората международна война и изопачаването на историческата истина; героизацията и пропагандата на нацизма и фашизма под каквато и да е форма; оскверняването и разрушаването на антифашистките монументи, паметни плочи и мемориали.

За следващ път подсещаме: корените на обединена Европа са антифашистки! Принципите и концепциите, съградили общата европейска история, са родени от Съпротивата, в която починаха десетки милиони европейски жители, в това число – хиляди и хиляди български антифашисти.

Столична община дължи отговор на въпроса „ Кой унищожи паметната плоча на петимата от РМС?”. Ако са „ незнайни извършители”, за какво Йорданка Фандъкова и Тодор Чобанов не се разграничат навреме от това незаконно действие? И да сезират Прокуратурата, както за разрушаването на паметната плоча на антифашистите, по този начин и за опитите, посредством подбуждане, да бъде още веднъж осъществен фашизма! Мълчанието ще значи съучастничество в този срамен акт!

Призозаваме кметът Йорданка Фандъкова и общинските съветници в София освен да се разграничат от този вандалски акт, само че и да подхващат всички законови ограничения, с цел да бъде предпазено правото на софиянци да почитат паметта на починалите антифашисти ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР