Само ден след подписването на споразумението за износ на зърно

...
Само ден след подписването на споразумението за износ на зърно
Коментари Харесай

Русия атакува Одеса ден след като подписа за зърното

Само ден след подписването на съглашението за експорт на зърно от Украйна, пристанището в Одеса е било обстрелвано с няколко ракети, оповестиха източници от Украйна. " Врагът нападна пристанището на Одеса с крилати ракети " Калибр ". Две ракети удариха инфраструктурата на пристанището ", разгласи Серхий Брачук, представител на Одеска област. Две ракети са били свалени от противовъздушната защита, настояват още управляващите.

В обществените мрежи се популяризират видеоклипове, за които се твърди, че демонстрират два от ракетните удари.

Остра реакция на Киев

Украйна съобщи, че съветският президент Владимир Путин се е " изплюл в лицето " на Организация на обединените нации и Турция. Анкара и интернационалната организация бяха медиатори при подписването на съглашението за зърното сред Киев и Москва. В него страните се договориха да не нападат уреди, употребявани за износа на храни, като черноморски пристанища и кораби. Одеса е най-голямото и значимо пристанище на Украйна.

Киев прикани Организация на обединените нации и Турция да окажат напън върху Русия за съблюдаване на договореностите. Ако те не бъдат изпълнени, Русия ще понесе отговорността за международната продоволствена рецесия, съобщи представителят на външно министерство Олег Николенко. В Украйна се съхраняват към 20 млн. тона зърно, които се възнамерява да бъдат изнесени. Въпреки случилото се, министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков разгласи, че страната му продължава да приготвя експорт на зърно от пристанищата си.

Организация на обединените нации и Европейски Съюз осъдиха нападението

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш осъди офанзивата в Одеса. Още в петък всички страни поеха явен ангажимент да обезпечат безвреден експорт на украинско зърно, напомни той. " Необходимо е цялостно осъществяване от страна на Руската федерация, Украйна и Турция ", прикани Гутереш.

Пратеникът на Европейски Съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел написа в Туитър: " Ударът по цел от решаващо значение за износа на зърно един ден след подписването на Истанбулското съглашение е изключително неоправдателен и още веднъж демонстрира цялостното неуважение на интернационалното право и отговорности от страна на Русия. "

Американският дипломат в Киев Бриджит Бринк разяснява в собствен пост, че Кремъл продължава да употребява храната като оръжие. Русия би трябвало да понесе отговорност за това, написа още тя.

Нападения и в Централна, Източна и Южна Украйна

Украинските медии оповестяват и за набези в разнообразни региони на страната, в това число надалеч от фронтовата линия. Поне трима са били убити, а деветима ранени при съветска ракетна офанзива в региона на Кировохрад в централната част на страната. Руската войска е изстреляла общо 13 ракети, в това число по военно летище и железопътно оборудване.

Съобщава се, че починалите са боец и двама охранители на трансформаторен пост. Този район е бил нападнат относително рядко. Ръководителят на военната администрация Андрий Райкович прикани хората да не подценяват предизвестията за въздушна заплаха.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР