Само 5% от малките и средните предприятия извършват онлайн търговия

...
Само 5% от малките и средните предприятия извършват онлайн търговия
Коментари Харесай

Пеканов: Само 5% от малките фирми продават онлайн

Само 5% от дребните и междинните предприятия правят онлайн търговия в България. За съпоставяне, в Европейски Съюз онлайн търговията на този тип предприятия е приблизително 18%, уточни в понеделник вицепремиерът Атанас Пеканов по време на интернационална кръгла маса " Цифрова и устойчива България: дребните на фокус ". В същото време стана ясно, че България заема 85-о място по ”дигитално качество на живот” измежду 110 оценени в страни. Данните изскочиха от интернационално изследване “Digital Quality of Life Index” - DQL.

Ситуацията е още по-песимистична във връзка с интернационалната онлайн търговия. Оказва се, че единствено 3% от българските дребни и междинни предприятия правят онлайн трансгранични продажби, добави Пеканов.

Вицепремиерът добави, че би трябвало да се развиват дребните и междинните предприятия с висока добавена стойност, които могат да развиват на интернационалните пазари, и това минава през такива вложения. Той означи, че такива благоприятни условия ще даде Планът за възобновяване и развиване.

85-о място на България по качеството на цифровите услуги изскочи от интернационалната ранглиста “Digital Quality of Life Index” - DQL, оценяващо цифровото качество на живот в международен мащаб. То обгръща 90% от международното население и индексира 110 страни, като преглежда пет съществени стълба на цифровия живот: досегаемост и качество на интернет, електронна инфраструктура, електронна сигурност и електронно ръководство.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР