Само 5% от малките и средните предприятия извършват онлайн търговия

Само 5% от малките и средните предприятия извършват онлайн търговия ...

Пеканов: Само 5% от малките фирми продават онлайн


Само 5% от малките и средните предприятия извършват онлайн търговия в България. За сравнение, в ЕС онлайн търговията на този вид предприятия е средно 18%, посочи в понеделник вицепремиерът Атанас Пеканов по време на международна кръгла маса "Цифрова и устойчива България: малките на фокус". В същото време стана ясно, че България заема 85-о място по ”дигитално качество на живот” сред 110 анализирани в държави. Данните изскочиха от международно проучване “Digital Quality of Life Index” - DQL.

Ситуацията е още по-песимистична по отношение на международната онлайн търговия. Оказва се, че само 3% от българските малки и средни предприятия извършват онлайн трансгранични продажби, добави Пеканов.

Вицепремиерът добави, че трябва да се развиват малките и средните предприятия с висока добавена стойност, които могат да развиват на международните пазари, и това минава през такива инвестиции. Той отбеляза, че такива възможности ще предостави Планът за възстановяване и развитие.

85-о място на България по качеството на дигиталните услуги изскочи от международната класация “Digital Quality of Life Index” - DQL, оценяващо дигиталното качество на живот в световен мащаб. То обхваща 90% от световното население и индексира 110 държави, като разглежда пет основни стълба на дигиталния живот: достъпност и качество на интернет, електронна инфраструктура, електронна сигурност и електронно управление.