Сами ли сме във вселената? Този въпрос преследва човечеството от

...
Сами ли сме във вселената? Този въпрос преследва човечеството от
Коментари Харесай

Учен разказва как изглеждат извънземните

Сами ли сме във вселената? Този въпрос преследва човечеството от епохи, а един от най-успешните астрофизици в света – профeсорът от „ Харвард “ Димитър Съселов, търси отговора от научна, а не от философска позиция.

„ В момента работя по един древен въпрос – какъв е произхода на явлението живот! Що е това живот и има ли го на всички планети, които са сходни на Земята?! За първи път преди няколко години успяхме да открием планети, които наподобяват нашата Земя и в този момент огромният въпрос е има ли живот и на тях “, показа проф. Съселов.

Професорът счита, че отговорът е да.

„ И по тази причина съм се хванал да го диря. Имам възприятието и оптимизма, че отговорът ще е да! Ще е доста мъчително, в случай че ние сме единствените “, счита той.

И с риск да разочарова тези от нас, които с неспокойствие чакат срещите с дребни зелени човечета, българският астроном си ги показва като микроби.

„ Мънички същества, които са трансформирали безусловно планетите си, по същият метод, както нашата планета Земя е трансформирана не толкоз от огромните същества като нас, а в действителност от тези невидими микроби, които в продължение на милиарди години са съдействали за съществуването на О2, тъй че това, което търсим сега, е този вид знаци – има ли микробен живот на тази планета. Веднъж намерим ли микробен живот, то идната стъпка ще бъде има ли живот като нашия с хора или същества, които мислят и с които може да си поддържаме връзка “, изясни проф. Съселов.

Проф. Димитър Съселов е шеф на Центъра по генезис на живота в Харвард. Роден е в Несебър, където преди дни беше почетен с почетен плакет за своите достижения в региона на астрономията, а мотивът за завръщането му в България е номинацията – „ лекар хонорис идея “ на Софийския университет „ Климент Охридски “.

Наричат българския академик „ изобретател на светове “. Някои от най-значимите му достижения са свързани с откриването на екзопланети. Това са евентуално обитаеми, отвън слънчеви планети, където човечеството може да откри избавление, в случай че настъпи земен прелом. През 2003 година проф. Съселов открива най-отдалечената планета в галактиката в съзвездието Стрелец.

„ Това беше най-далечната тогава и до момента, която е в орбита към друга звезда, и по тази причина беше толкоз забавно. Сега имаме 5 000 такива “, посочи астрономът.

Проф. Съселов споделя, че огнената планета Марс ще бъде идната Земя.

„ Рано или късно човечеството ще се реалокира на други звездни, галактически обекти. Сигурно ще има база на Луната, само че Луната не е място, което може да се назова преселение. Просто ще се работи там. Докато първото място, което прилича Земята и евентуално ще има колония и хора, които ще живеят там непрекъснато, ще е Марс. Най-близката е до нас. Най-близка е по благоприятни условия да се засели. Това ще стане евентуално в недалечното бъдеще. Ще забележим първите заселници там евентуално след 25 години “, уточни българският професор в „ Харвард “.

Проф. Съселов е участник в задачи на НАСА и има вяра, че сполучливото бъдеще на човечеството е в Космоса. И до момента в който търси живот на други планети, българският астроном се радва на небето над Несебър.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР