Съгласно Решение 81/15 март 2019 г. на Българска Народна Банка

...
Коментари Харесай

През 2019 г. БНБ е поискала от ПИБ да прекласифицира над 300 млн. лв. заеми като лоши

" Съгласно Решение 81/15 март 2019 година на Българска Народна Банка (БНБ), Първа Инвестиционна Банка АД е следвало да прекласифицира избрани Вземания от клиенти като " Експозиции в несъблюдение ". Банката не е прекласифицирала като " Експозиции в несъблюдение " Вземания от клиенти на стойност 368,631 хиляди лева брутно (331,837 хиляди лева нетно), за което управлението е предоставило на Българска народна банка пояснения и претекстове за решението си. "

Тази забележка от инспекторите на ПИБ ( " Мазарс " и " БДО България " ) в годишния й доклад за 2020 година звучи стряскащо. Първо, тъй като сумата е основна на фона на 38.9 млн. лева облага на банката за предходната година и при основни хранителни запаси би излязла на загуба. Второ, тъй като неизпълнението на решение на регулатора, въпреки и стимулирано, би могло да донесе наказания. И трето, тъй като стои там към този момент за втора поредна година (за 2019 година единствено сумата е по-ниска).

Обясненията от Българска народна банка и от ПИБ дават съображение да се счете, че мащабът на казуса не е толкоз огромен. За централната банка рискът е затрупан с капитализирането на банката след инспекцията на ЕЦБ, а също и с изискван от Българска народна банка спомагателен капитал. Но въпросът е значим доколкото навременното почистване на необслужваните експозиции, вместо те да се натрупат в балансите на банките, е основно, с цел да има по-ясна картина за бранша и за бъдещата му доходност.
Въпрос на допускания
Дали един заем ще бъде разгласен за необслужван звучи като относително ясна задача и в действителност заемите с просрочие над 90 дни стават такива. Но в доста други случаи има много особености и опция за маневри по кое време да се одобряват за необслужвани и надлежно по кое време и какви хранителни запаси да се начислят. Като цяло доста от тези неща са оставени на преценката на мениджмънта по отношение на бизнес модела и вътрешните модели на самата банка.

Такова в общи линии е и обяснението на ПИБ. " Изготвянето на финансовите доклади по МСФО изисква използването от страна на управлението на основни счетоводни и управнически преценки и отсъждания. Тези стимулирани и аргументирани допускания са основа за подредба на експозициите според регулаторната рамка, което е доказано от инспекторите на банката ", се споделя в отговора на въпросите на " Капитал ", като се акцентира и заверката на докладите с чисто мнение.

" Европейската централна банка (ЕЦБ) организира цялостна оценка на качеството на активите на Първа капиталова банка и в оповестените резултати няма направени констатации експозициите да бъдат класифицирани като необслужвани. Информация, касаеща положението на съответни експозиции, не е разкривана обществено според използваното законодателство ", акцентират още от банката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР