Съгласно информация на т.нар. Народна милиция на самопровъзгласилата се Донецка

...
Съгласно информация на т.нар. Народна милиция на самопровъзгласилата се Донецка
Коментари Харесай

МВнР отрича корабът Царевна да е пленен и от проруските, и от украинските сили

Съгласно информация на така наречен " Народна милиция " на самопровъзгласилата се Донецка национална република корабът " Царевна " с български екипаж и още един транспортен съд " Лейди Аугуста ", които се намират в пристанището на Мариупол " са пленени от националистите от (батальона) " Азов ", излиза наяве от обява в Telegram-канала на сепаратистката милиция.

По-късно същата Народна милиция в ДНР заяви, че двата кораба Царевна и Лейди Аугуста " са завзети от украински националисти и държат екипажите им като заложници. Съобщението се популяризира и от държавната организация Новости. Според известието националистите от " Азов " стрелят със 120-милиметрови минохвъргачки, разнообразни типове гранатомети и стрелково оръжие от палубите.

Едновременно с това ДНР оповестява, че са " освободили " 47 " заложници " от други кораби - те са моряци с генезис Русия, Украйна, Азербайджан и Египет.

От Ситуационния център на Министерството на външните работи на Република България обявиха, че " българските моряци се усещат добре и Ситуационният център на Министерство на външните работи поддържа непрекъснат контакт с тях, съобщи БГНЕС.

Малко по-късно от Министерство на външните работи изрично отхвърлиха пред Българска национална телевизия информацията за завладяване на българския транспортен съд " Царевна ", който е блокиран на пристанището в Мариупол.

Твърденията за завладяване от украинските националисти " Азов " бяха излъчени от Донецката национална република и от съветски медии.

За Българска национална телевизия от министерството на външните работи оповестиха, че от Ситуационния център, който следи обстановката с кораба в Мариупол, са разговаряли с моряците ни на него и известията, че корабът е завзет са отречени изцяло.

Управителят на компанията, наела екипажа на кораба " Царевна ", също отхвърли информацията, че плавателният съд е бил високомерен. За Българска национална телевизия той посочи, че е разговарял с екипажа, моряците са в положително положение и няма бунтовници на кораба.

Агенцията напомня, че в петък министър председателят Кирил Петков съобщи, че страната ни е подготвена да изтегля моряците от кораба " Царевна ", когато бойните дейности там спрат и към този момент е имало особено изпратена група, само че е било преценено от капитана, че рискът е прекомерно огромен и най-безопасно е в случай че екипажът остане на кораба. Според българския министър председател се водят диалози и с двете воюващи страни и към този момент ситуацията там остава доста несигурна.
 260 сериозни метра разделят моряците ни в Мариупол от намерено море
260 сериозни метра разделят моряците ни в Мариупол от намерено море

В този сектор обаче се водят дейни бойни действия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР