Съединените щати следят диалога между Белград и Прищина и окуражават

...
Съединените щати следят диалога между Белград и Прищина и окуражават
Коментари Харесай

Блинкън е готов директно да се включи в диалога между Белград и Прищина

Съединените щати наблюдават разговора сред Белград и Прищина и окуражават неговото продължение, а американският държавен секретар Антъни Блинкън няма да се поколебае непосредствено да се включи в диалозите на президента Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти, в случай че това бъде належащо, заяви представителят на Държавния департамент Нед Прайс, представен от белградския вестник " Политика ".

Дълбоко сме ангажирани като наблюдаващи в разговора сред Косово и Сърбия с посредничеството на Европейски Съюз. Разбираме, че диалозите са в ход. Това вършим в партньорство с Европейски Съюз и окуражаваме двете страни ефикасно да употребяват разговора. Това е разговор, който ние поддържаме, и считаме, че обвързване на двете страни е да употребяват тази опция в най-голяма степен, с цел да реализиран прогрес в полемиките за нормализиране на връзките и взаимно признание, съобщи Прайс на конференция за публицисти.

Говорителят на Държавния департамент удостовери, че пратеникът на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар, който бе в Брюксел предходната седмица, ще дойде в Белград и Прищина, с цел да поддържа продължаването на разговора. Говорителят сподели, че в случай че има нужда, американският държавен секретар Антъни Блинкън ще призове двете страни на диалог. Ако считаме, че ангажирането на държавния секретар Блинкън по телефона или персонално е належащо, с цел да се реализира задачата, той няма да се поколебае да води тези диалози, съобщи Прайс в отговор на въпрос дали може да се чака, че Блинкън ще свика среща било по телефона, или персонално във Вашингтон преди 1 септември с Вучич и Курти, написа вестникът.

Същевременно сръбската национална телевизия РТС заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич е приел тази заран посланика на Съединени американски щати в Белград Кристофър Хил, с който е разговарял за настоящата обстановка в района след последния рунд от разговора сред Белград и Прищина, който се състоя предходната седмица в Брюксел. Вучич е пояснил пред Хил мненията на Сърбия, които тя отстоява в разговора с Прищина. Той е декларирал, че Сърбия съществено се отнася към намирането на решение за настоящата рецесия, провокирана, по думите му, от едностранните стъпки на Прищина. Сръбският президент е споделил също по този начин, че сърбите, които живеят в Косово, абсолютно упорстват да бъде образуван Съюз на сръбските общини, се показва в известие от президентството. Посочвайки напрежението, което съществува в Косово, Вучич е декларирал, че е значимо Прищина да се придържа към съглашението, че косовските специфични сили могат да преминат на север единствено със единодушието на НАТО и кметовете на четири общини, в които живеят сърби.

" Повторих поредната позиция на Сърбия, която продължава да поставя всички старания за намиране на компромисно решение за опазване на мира и стабилността ", написа през днешния ден Вучич в Инстаграм след диалога с американския дипломат.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР