Съединените щати са проверили внимателно цялата информация за лицата, санкционирани

...
Съединените щати са проверили внимателно цялата информация за лицата, санкционирани
Коментари Харесай

Железни доказателства за Горанов и Овчаров. САЩ с разкрития

Съединените щати са ревизирали деликатно цялата информация за лицата, глобени по световния закон „ Магнитски ” и са уверени в нея. Това съобщи в изявление за Лора Крумова и предаването „ На фокус ” Джеймс О`Брайън, който управлява службата за съгласуваност на глобите. Той прикани засегнатите от ограниченията да се защитят, в случай че са почтени.

„ Категорично мога да заявя, че не сме подведени от никого. Проучванията си вършим сами. Разполагаме с доста източници на информация и сме сигурни в заключенията си. Има и процедури. Ако лицата пожелаят да се насрочи дата, с цел да бъдат изслушани, могат да се договорят за такава, а не да се водят диспути в медии. Приканвам ги да дойдат и полемиката да се води по формалните канали ”, съобщи Джеймс О’Брайън.
-->
Ето цялото изявление на О’Брайън:

Посочените във втория лист по световния закон „ Магнитски ” към този момент дадоха изявленията, направиха някои мнения. Казват, че сте подведени, че Съединени американски щати са подведени от някого. Така ли е?

Не мисля, че е по този начин. Категорично мога да заявя, че не сме подведени от никого. Проучванията си вършим сами. Разполагаме с доста източници на информация и сме сигурни в заключенията си. Има и процедури. Ако лицата пожелаят да се насрочи дата да бъдат изслушани, могат да се договорят за такава, а не да се водят диспути в медиите. Приканвам ги да дойдат и полемиката да се води по формалните канали. Според мен тук въпросът, Лора, е дали сме работили преждевременно или в интерес на някои съответна мощ. И отговорът е „ Абсолютно не ”. Опитахме да стане доста ясно, че това се основава на доказателства, че се надяваме резултатът да бъде да се стимулират съдружни партии, групи от партии да се обединят в новия парламент и да одобряват промени в правосъдната власт, които към този момент са изисквани от Европейски Съюз.

Бойко Борисов, един от някогашните министър-председатели, сподели, че в случай че сме били приели Антикорупционните закони, тогава описът по „ Магнитски ” нямало да излезе. Това по този начин ли е?

Е, не ми се ще да се наемам с хипотези. Смисълът, който влагаме, е, че корупцията, изключително откритата от нас корупция в бранш енергетика, подкупите в правосъдната система, неща от този жанр, са неприемливи. Но отново споделям: решението не е да се приказва единствено за тези или тези лица. Решението е да се поправи системата. Това ни се ще да се случи отсега нататък.

Един от политиците от втория лист „ Магнитски ” – Румен Овчаров, сподели, че тъй като бил защитавал националния интерес и не се бил поддал на компании като „ Уестинг хаус ”, попаднал в листата. Как ще коментирате това?

Не. Ясно е какво е направил. Има доказателства. Знам, че и обществеността разполага с доста информация. Въпросните дейности са осъществени във времена, когато не е ставало въпрос за конкуренция със Съединени американски щати. Те са били една дълга скица за заграбване на милиони от народа на България.

Как са извършени тези следствия? Наистина ли са задълбочени, или са направени по някакви сигнали?

Те са доста същински следствия. Имаме екипи в разнообразни наши министерства, които са виновни за събиране въз основата от доказателства. Решението да излезем с този лист е, тъй като България е доста значим сътрудник за нас и ни се ще тя да извърши този проект за промени. Наистина съм обнадежден от стъпките, които България предприе наскоро за диверсифициране на енергийния бранш. Съединени американски щати оказват помощ на България да се движи в посоката, в която тя към този момент се движи и това е акт на мощно партньорство. Ние сами събираме доказателствата и с наслада ще ги защитим по съответните канали, само че главното, което се опитваме да вършим,е  да забележим по какъв начин България продължава напред в посоката, която народът чака.

Очаквате ли други страни да се причислят към глобите?

Този пакет от наказания беше разгласен в наличието на сътрудниците ни от Обединеното кралство. Те оповестиха малко по-различен пакет. Според мен всеки употребява инструментите, с които разполага. Европейски Съюз замрази 750 млн. евро за България поради неуспеха ѝ да вкара промените, които са жизненоважни. Това също е форма на глоба.

Българският основен прокурор или неговата администрация желаеха ли информация по отношение на втория лист по „ Магнитски?

Не знам да има такова нещо. Знам, че е споделил нещо за започване на разследване, само че не съм наясно. Възможно е настояването да е отправено по съответния канален ред.

За какво е тест вторият лист „ Магнитски ”? Какво, в случай че нищо не се случи тук в България, тъкмо както и след първия лист? Посочени бяха имена на хора, един от които стана дори народен представител.

Целта на изброяването на тези имена е да е ясно, да се отбрани системата на Съединените щати. Това, което споделяме, е, че тези хора не могат да се възползват от нашата финансова система и от щатския $. Това е лист за нас самите. Не вкарваме възбрана тези хора изобщо да бъдат виждани.

Във втория лист „ Магнитски ” се загатва името на някогашния финансов министър Владислав Горанов. Това е втората по значимост фигура след министър-председателя. Възможно ли е корупцията на такова равнище да е става без знанието на министър-председателя по това време?

Ние следваме до каква степен се простират доказателствата. Обявеното от нас е това, което знаем.

Ако министър-председателят не знае какво прави финансовият му министър и в случай че финансовият министър е подкупен, какво значи това?

Това е въпрос на избор. Всяко държавно управление си има свои правила по отношение на министри, които не работят транспарантно. Важното за нас отсега нататък е, откакто казахме какво сочат доказателствата ни и обстоятелството, че имаме положителни работни връзки с много партии, да се продължи с промените. Това включва и политическата партия, за която вие питате, само че също по този начин и другите партии.

Партията зад Горанов твърди, че той е доста значима персона, и че равнището на неговата значимост е толкоз високо, че бил дори в овалния кабинет. Хората, които са били в овалния кабинет, недосегаеми ли са?

Не. Никой не е над закона и разпоредбите. Това е най-важното обръщение, което насочваме.

Срещнахте ли се с представители на ГЕРБ и БПС?

Срещнах се с представители на няколко партии, както и предходния път, когато бях в България.

Преди минута споменахте за доказателства, с които разполагате. Доказателства защо?

Мисля, че сме описали в изказването на Министерство на финансите какво е предписание всяко от лицата. Този път сме се пробвали да дадем по-подробно изложение на дейностите им, в сравнение с беше допустимо преди този момент.

Един от главните въпроси тук е за какво в този момент? Защо вторият лист „ Магнитски ” се разгласява не преди няколко месеца или след изборите? Има ли политическо измерение това?

Правим го, когато сме подготвени. Замислих се, че сте в предизборна акция, само че в последно време тези акции се случват постоянно в България. Имахме шанс, че пакетите доказателства бяха окомплектовани в миг, който изглеждаше подобаващ да са на разположение за задачите на диалога, който водим.

Ще допълвате ли този лист още един път и по кое време?

Никога не приказваме за хипотетични обстановки. Опитваме се да бъдем колкото може къси и ясни, че значимото е системата да бъде изменена. Нека да забележим партиите да се обединят и да го създадат.

Желаете ли да кажете нещо на българската общност – на елементарните хора, които гледат това изявление?

Не. Единствено, че за нас България е в действителност значим сътрудник. Гордеем се с това, което България прави, с цел да си извоюва повече самостоятелност в дейностите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР