Съединените щати са готови сами да наложат забрана за внос

...
Съединените щати са готови сами да наложат забрана за внос
Коментари Харесай

САЩ могат сами да наложат ембарго за руски петрол

Съединените щати са подготвени сами да наложат възбрана за импорт на съветски нефт без присъединяване на европейските им съдружници, споделиха пред Ройтерс двама осведомени с въпроса чиновници.

Президентът Джо Байдън организира видеоконферентен диалог с водачите на Франция, Германия и Обединеното кралство в понеделник, до момента в който администрацията му продължава да търси тяхната поддръжка за възбрана на вноса на съветски нефт.

Белият дом също договаря със законодателите в Конгреса на Съединени американски щати, които работят по бързото правене на законодателство, което ще забрани вноса на съветски нефт, ход, който принуждава администрацията на Байдън да работи интензивно по въпроса.

Германия, най-големият покупател на съветски недопечен нефт, отхвърли проектите за възбрана на вноса му. Берлин форсира проектите си за разширение на потреблението на различни енергийни източници, само че не може да спре вноса на съветска сила за една нощ, сподели немският канцлер Олаф Шолц в понеделник.

Цените на петрола скочиха до най-високите си равнища от 2008 година заради закъснение на евентуалното връщане на иранския недопечен нефт на международните пазари и защото Съединените щати и европейските съдружници обмислят възбрана на съветския импорт.

Европа разчита на Русия за недопечен нефт и природен газ, само че стана по-отворена към концепцията за възбрана на съветските енергоносители. Съединените щати разчитат доста по-малко на съветския недопечен нефт и нефтопродукти, само че възбраната за вноса ще докара до повишение на цените и ще притисне американските консуматори, които към този момент усещат повишаването на горивата по бензиностанциите.

След като Русия нахлу в Украйна, Белият дом наложи наказания против износа на технологии за съветските рафинерии и газопровода " Северен поток 2 ", който по този начин и не беше пуснат в употреба.

Тази нощ съветският вицепремиер Александър Новак загатна, че Русия може да спре подаването на газ по газопровода " Северен поток-1 " в отговор на непускането в употреба на прекарания паралелно до него " Северен поток-2 ".

Цените на газа през вчерашния ден надминаха всички върхове на европейските тържища, като доближиха до 3900 $ за хиляда кубически метра.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР