Съединените щати предупредиха днес Турция за по-нататъшни рискове за двустранните

...
Съединените щати предупредиха днес Турция за по-нататъшни рискове за двустранните
Коментари Харесай

САЩ предупреждават Турция да не купува повече руски оръжия

Съединените щати предизвестиха през днешния ден Турция за по-нататъшни опасности за двустранните връзки, в случай че закупи още оръжия от Русия, след закупуването на системата за противовъздушна защита. Изявлението пристигна откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с съветския си сътрудник Владимир Путин по-рано тази седмица и разиска по-голямо военно съдействие, в това число за военни самолети и евентуално подводници, напомня БГНЕС.

Турция, членка на НАТО, се опълчи на предизвестията на Съединени американски щати през 2017 година за закупуване на системата за противовъздушна защита С-400 - договорка, от която западният алианс се притеснява, че ще разреши на Русия да усъвършенства уменията си за таргетиране на американски и западноевропейски самолети.
 Ердоган се готви да купи още ракетни системи С-400 от Русия Ердоган се готви да купи още ракетни системи С-400 от Русия
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че страната му счита да закупи втора партида от зенитно-ракетните комплекси С-400 от Рус...

„ Ние настояваме Турция по никакъв метод да не резервира системата С-400 и да се въздържа от закупуване на спомагателна съветска военна техника “, сподели заместник-държавният секретар Уенди Шърман пред публицисти, запитана за пътуването на Ердоган. „ Продължаваме да изясняваме това на Турция и какви ще бъдат следствията, в случай че се движат в тази посока “, сподели Шърман, на посещаване в Швейцария. Шърман повтори, че С-400 „ не е съвместима или работеща със системите на НАТО “.

В отговор Съединените щати изключиха Турция от най-съвременната си реактивна стратегия F-35, в която участваха голям брой турски компании и посредством която Анкара очакваше до 100 самолета. Но Шърман акцентира, че Съединени американски щати ценят връзките с Турция, като уточни приветствието си за милионите сирийски бежанци и предложенията за помощ за възобновяване на интернационалното летище в Кабул.

" Турция от време на време е предизвикателство. Сигурна съм, че от време на време и те намират Съединени американски щати за предизвикателство. Но те са скъп съдружник в НАТО ", сподели Шърман. Ердоган съобщи в четвъртък, че връзките му " не са почнали добре " с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който, до момента в който към момента не беше на власт, дефинира турския водач като автократ и изрази поддръжка за опозицията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР