Съединените Щати определиха като „ескалация“ решението на Китай да наложи

...
Съединените Щати определиха като „ескалация“ решението на Китай да наложи
Коментари Харесай

Напрежение между САЩ и Китай след санкции на Пекин срещу американски дипломати

Съединените Щати дефинираха като „ ескалация “ решението на Китай да наложи рестрикции на американски дипломати. Отношенията сред двете най-големи международни стопански системи се утежниха през миналите няколко месеца на фона на търговски дебати, обвинявания за нарушение на човешки права и по въпроса за произхода на Covid-19.

Пожелало анонимност лице от Държавният департамент съобщи, че подхванатата от Пекин стъпка е ориентирана и против американски жители, които не са обвързани с правителствотоq без да има сходна мярка против китайци на американска почва.

Рестрикциите, по които все още липсва конкретика, се отнасят до американски дипломати в Китай, както и до представителството в Хонконг.

Отношенията сред двете сили се обтегнаха през юли, когато Вашингтон подреди затварянето на китайското консулство в Хюстън, което докара до реципрочна мярка от Пекин.

За Китай ограниченията са " законни и нужни. "

Това е единствено една от сферите на борба. Съединени американски щати сложи в черния лист публични лица, упрекнати в угнетяване на „ свободата и демократичните процеси “ в Хонконг, а президентът Доналд Тръмп породи гневни реакции откакто упрекна Китай за разпрострението на Covid-19 в международен мащаб. Вашингтон също упрекна китайски софтуерни платформи в обслужване ползите на Китайската комунистическа партия.

Пекин от своя страна отхвърли информация на Microsoft, съгласно която се е опитвал да се меси в изборите за президент в Америка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР