Съединените щати обявиха серия от стъпки за преразглеждане на политиката

...
Съединените щати обявиха серия от стъпки за преразглеждане на политиката
Коментари Харесай

САЩ ревизира политиката си спрямо Куба

Съединените щати оповестиха серия от стъпки за преразглеждане на политиката си по отношение на Куба, в това число облекчение на някои ограничавания от ерата на Тръмп за фамилни парични преводи и пътувания до острова и внезапно увеличение на обработката на американски визи за кубинци , оповестява Агенция Ройтерс.

Мерките, които бяха въведени след нескончаем обзор от държавното управление на Съединени американски щати, бележат най-значимите промени в метода на Съединени американски щати към Хавана откогато президентът Джо Байдън встъпи в служба през януари 2021 година

Но известието не съумя да върне връзките сред Съединени американски щати и Куба към историческото доближаване, основано от някогашния президент Барак Обама, при който Байдън беше вицепрезидент. Това включва по-малко стеснен поток от парични преводи, по-малко ограничавания за пътешестване и по-бързи визови услуги.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс съобщи, че ограниченията, са за " по-нататъшна поддръжка на кубинския народ, като му дават спомагателни принадлежности за живот, свободен от потисничеството на кубинското държавно управление и за търсене на по-големи стопански благоприятни условия.

Държавният департамент съобщи, че Съединените щати ще отстранен горната граница на фамилните парични преводи, която преди този момент беше избрана на 1000 $ на тримесечие, и ще разрешат дарителски парични преводи на лица, които не са членове на фамилията.

Но в него стана ясно, че Съединените щати няма да отстранен юридически лица от листата с ограничавания на Куба, лист на Държавния департамент на кубинските държавни и военни компании, с които на американски компании и жители е неразрешено да вършат бизнес.

" Ще подсигуряваме, че паричните преводи минават по-свободно към кубинския народ, без да обогатяваме тези, които правят нарушавания на правата на индивида ", сподели чиновник на администрацията.
 Инфлация от 70% удря Куба
Инфлация от 70% удря Куба

Властите са безсилни да се оправят

Съединените щати ще употребяват " процесори за електронно заплащане " за парични преводи, с цел да избегнат средствата да отиват непосредствено към кубинското държавно управление, сподели чиновник, добавяйки, че Съединените щати към този момент са се заели с кубинското държавно управление " за основаването на граждански процесор за това ".

Служителите на Байдън са имали поради, че облекчаването на рестриктивните мерки на управлявания от комунистите остров може да докара до политически последствия от консервативните кубински американци, основен блок за гласоподаване в Южна Флорида, който най-много поддържа твърдата политика на някогашния президент Доналд Тръмп във връзка с Куба.

Сенаторът Боб Менендес, демократът, ръководител на комисията по външни връзки на Сената, сподели в изказване: " Днешното известие рискува да изпрати неверно обръщение до неверните хора, в неверното време и по всички неверни аргументи ".

Тръмп понижи обработката на визи, ограничи паричните преводи, понижи полетите и усили трудностите за жителите на Съединени американски щати, които желаят да пътуват до Куба за нещо друго от фамилни визити.
 Съединени американски щати се заричат да разрешат мистерията с
Съединени американски щати се заричат да разрешат мистерията с " Хаванския синдром "

Според някои той може да е породен от съветски микровълнови офанзиви

Кубинският външен министър Бруно Родригес в обява в Twitter назова известието на Съединени американски щати " лимитирана стъпка в вярната посока ".

" Решението не трансформира ембаргото, лъжливото включване на Куба в лист с държавни спонсори на тероризма, нито множеството насилствени ограничения за оптимален напън от Тръмп, които към момента засягат кубинския народ ", добави той.

Сред готвените измененията е проект за възобновяване на Програмата за условно освобождение за събиране на кубинските фамилии, която даде легален метод за събиране на кубински фамилии в Съединените щати и увеличение на потенциала за консулски услуги.

Вашингтон ще се стреми да издава 20 000 имигрантски визи годишно, сподели служителят, в сходство със съглашение за миграцията. Администрацията на Байдън се стреми да разшири личния състав на посолството, с цел да се оправи с изоставането, само че не беше ясно по какъв начин и по кое време това може да се случи.
 Куба: Посолството на Съединени американски щати желае да разклати властта в Хавана
Куба: Посолството на Съединени американски щати желае да разклати властта в Хавана

Позиция на президента на Острова на свободата

Посолството на Съединени американски щати в Хавана стартира да издава струйка имигрантски визи на кубинците този месец, изпълнявайки по-ранното заричане да възобнови обработката на визи на острова след четиригодишно спиране.

Администрацията на Байдън също ще разшири позволените пътувания до Куба, позволявайки на постоянни и чартърни полети да употребяват летища, разнообразни от Хавана, съгласно Държавния департамент.

Вашингтон също по този начин ще възвърне някои категории групови просветителни пътувания, както и някои пътувания, свързани с професионални срещи и проучвания.

Индивидуалните пътувания обаче няма да бъдат възобновени. Категорията беше отстранена от чиновници на Тръмп, които споделиха, че е била злоупотребена от американци, които почиват на плажа.

Съединените щати също ще усилят поддръжката за самостоятелни кубински бизнесмени, като целят да улеснят достъпа до интернет и да разширят достъпа до микрофинансиране и образование, наред с други ограничения.

Байдън даде обещание по време на изборите през 2020 година да се ангажира още веднъж с Куба. Но репресиите на Хавана след необятно публикуваните митинги на острова предишния юли вместо това докара до наказания против кубинските чиновници.

Кубинското държавно управление упрекна митингите в интервенция на Съединените щати.

" Продължаваме да призоваваме кубинското държавно управление неотложно да освободи политически пандизчии, да зачита главните свободи на кубинския народ и да разреши на кубинския народ да дефинира личното си бъдеще ", сподели Прайс.

Длъжностните лица споделиха, че към момента не е взето решение дали да предложения Куба на домакинстваната от Съединени американски щати среща на върха на Америка през идващия месец. Мексико и други заплашиха, че няма да участват, в случай че не бъдат поканени всички страни от Америка.
 Съединени американски щати готвят наказания против кубински публични лица
Съединени американски щати готвят наказания против кубински публични лица

Заради потушаването на митингите...
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР