Съдия Даниела Дончева. Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Даниела

...
Съдия Даниела Дончева. Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Даниела
Коментари Харесай

Заподозряната в корупция шефка на САС е нарушила случайното разпределение на делата


Съдия Даниела Дончева.

Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева е нарушила правилото за инцидентно систематизиране на делата в съда, изземвайки висящите производства на сътрудника ѝ Милен Василев, който наскоро я заподозря в дейности с " корупционен аромат ".

Това установи комисия от Върховния касационен съд (ВКС), назначена със заповед на ръководителя му Лозан Панов, с цел да ревизира случая.

Проверяващите висши съдии Емануела Балевска, Татяна Върбанова и Борис Илиев установяват в отчета си, че с дейностите си Дончева е нарушила наредбата на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), регламентираща, че " разпределението на делата и преписките в органите на правосъдната власт се прави на правилото на инцидентния асортимент посредством електронно систематизиране ".

" Делата на преместения от един състав на Търговското поделение на САС в различен състав на същото поделение арбитър са преразпределени " ръчно ", без да е спазен правилото на инцидентния асортимент ", показват от Върховен касационен съд.

Както е известно, апелативният арбитър Милен Василев заподозря Дончева точно поради едно от делата му, които тя иззе, поемайки неговия правосъден състав. Ставаше въпрос за проблем с веществен спор от над 102 млн. лева, обвързван с банкрута на КТБ.

По този мотив проверяващата комисия от Върховния касационен съд оповестява, че разпределението на съдиите в САС по отделения е осъществено със заповед на неговия ръководител от 16 октомври 2012 година Тя е била стимулирана с решение на Общото заседание на апелативните съдии.

" Няма взето решение от Общото заседание на съдиите в Апелативен съд – София за пренасяне на арбитър Даниела Дончева за арбитър в Търговското поделение на съда. С посоченото решението от 11.10.2012 година тя е избрана за арбитър в Гражданското поделение. От какво е обусловена нуждата от преместването на арбитър Милен Василев в различен състав на Търговското поделение комисията не може да откри от самата заповед, с което това е осъществено. Мотивите, които се съдържат в нея, нямат директно отношение към преместването на арбитър Василев ", допълват от Върховен касационен съд в четвъртък, засилвайки подозренията към дейностите на Дончева.

При възлагането на инспекцията на тримата висши съдии Лозан Панов настоя те да ревизират дали определянето на правосъдните сформира без решение на Общото заседание на САС опонира на Закон за съдебната власт. Според проверяващите обаче тази преценка би трябвало да бъде направена от Висшия правосъден съвет (ВСС).

Освен заключенията на висшите съдии, те насочат и рекомендация към управлението на апелативния съд, съгласно която издаването на заповеди за установяване на заместващ арбитър, би трябвало да се прави " единствено при краткотрайно неявяване на съдията докладчик или на различен член на състава ".

" В случаите, когато отсъствието е дълготрайно или непрекъснато, спазването на правилото за инцидентен асортимент би трябвало да бъде обезпечено ", прибавят от Върховен касационен съд, препоръчвайки още " да се изиска мнение от Общото заседание (на САС – бел.ред.) за одобряване на критерии, при които арбитър може да бъде изместен от едни в различен състав на същото поделение и правила, по които това да става ".

Успоредно с инспекцията на Върховния съд по проблема тече и такава на Инспектората към Висш съдебен съвет, който бе сезиран персонално от арбитър Дончева. Тя изиска дейностите ѝ да бъдат тествани и от прокуратурата, с цел да се изчистят подозренията на сътрудника ѝ Милен Василев за корупционно държание.

Шефката на Софийския апелативен съд изрично отхвърли неговите съмнения, отговаряйки, че той е бил изместен от 6-и в 11-и състав на Търговското поделение по одобрена процедура. Причина за преместването му бе освобождението на 11-и състав от Стефан Гроздев, който стана член на Висш съдебен съвет от парламентарната квота. Впоследствие апелативните съдии организираха и Общо заседание по тематиката, само че отхвърлиха да одобряват каквото и да е мнение, изчаквайки заключенията на способените органи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР