Съдебен сътрудник е най-новата специалност, която училищата въвеждат след седми

...
Съдебен сътрудник е най-новата специалност, която училищата въвеждат след седми
Коментари Харесай

Гимназия по фризьорство готви съдебни служители

Съдебен помощник е най-новата компетентност, която учебните заведения вкарват след седми клас. Поне в една трета от българските области тя участва в листата за банкет. Чрез нея школата се пробват да запълнят дефицита на експерти със приблизително обучение в правосъдната система, които да са способени да изготвят обособени документи.

Куриозното е, че в някои градове, в това число София, това се прави и от учебни заведения, които нямат сходен профил. В столицата да вземем за пример сходно място е обявила Професионалната гимназия по фризьорство. Директорът на Регионалното ръководство по обучение Ваня Кастрева съобщи пред " Стандарт ", че учебното заведение има потенциал да организира сходно образование, тъй като и шефът има сходна компетентност. Школото щяло да организира дуално образование /тоест и в действителна работна среда/ с благословията на Висшия правосъден съвет, като най-вероятно децата ще карат стажа си в Софийски областен съд, където ще усвояват главните умения за правосъден чиновник.

Подобни специалности са оповестени и в райони като Пловдив и Враца, само че там те са в профилирани гимназии.

Иначе няколко учебни заведения в страната афишират и компетентност офис управител, без обаче да се показва какво тъкмо се учи там. Според експерти практиката демонстрира, че в единия от случаите офис мениджърът е индивидът, който дава отговор горе-дуло за климатика и тиксото, а в други, шефът на районния клон да вземем за пример на банка, който е израснал от избрана позиция. Не е ясно какво ще учат бъдещите мениджъри.

В столицата има към този момент и компетентност за поръчково произвеждане на дрехи и за бутиково произвеждане на дрехи в двете съществени гимназии по фешън дизайн. Едната предлага и рекламна графика.

Гимназията в Бистрица пък е оповестила профил " туристическа анимация ", която в последно време е шлагер в някои от курортите ни. Новост е и " Организация на туризма " в учебното заведение в Нови Искър. 
Тази година страната залага на повече паралелки в професионалните гимназии, само че към момента не е ясно какъв брой от тях ще бъдат запълнени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР