Съдбата на газопровода Северен поток 2 е сред малкото теми,

...
Съдбата на газопровода Северен поток 2 е сред малкото теми,
Коментари Харесай

Защо Германия няма да се откаже от Северен поток 2

Съдбата на газопровода " Северен поток 2 " е измежду дребното тематики, които не потъват в морето от вести за ковид. След като Алексей Навални беше задържан, а съветските управляващи смазаха последвалите митинги, немските медии още веднъж се сетиха за енергийния план, който е болното място на германско-руските връзки. Дали обаче Берлин ще предприеме някакви решителни стъпки поради Навални? Много е подозрително.

Критика против газопровода се надигна още при започване на построяването му. Първата тръба " Северен поток 1 " влезе в употреба през 2011-а година, само че построяването на втората бе прекратено през 2020-а, когато Съединени американски щати постановиха наказания против фирмите-изпълнителки. Намесата на Вашингтон спря строителните работи единствено на няколко километра от немския бряг.

Защо Германия не се отхвърля от плана

Дискусията в Германия още веднъж набира мощ, тъй като редица политици, най-много от Зелените, упорстват за прекъсване на плана в символ на митинг против ареста на Навални и погазването на гражданските права в Русия. Такива апели частично се чуват даже от редовете на ръководещите. Германското държавно управление им дава отговор постоянно по един и същи метод: става дума за стопански, а не за политически план. И Германия няма да спре " Северен поток 2 " най-малко по няколко разнообразни аргументи.

Първо, сходно решение ще разклати доверието на бизнеса в политиците - а и двете страни доста държат на това доверие. Освен това Берлин ще би трябвало да заплаща компенсации в размер на милиарди евро, просто тъй като планът е изцяло легален и има всички нужни документи в Германия.

Второ, не става дума единствено за пари. Ако обърне тил на " Северен поток 2 ", Германия ще зачеркне една към този момент 50-годишна традиция на връзките сред двете страни, в това число в енергийния бранш. Радикалните стъпки нормално не влизат в репертоара на немската дипломация. Особено пък към Русия, с която Германия има доста специфични връзки заради историческата си обремененост. Ако в този момент дръпне неочакваната спирачка, Ангела Меркел (а и сътрудниците ѝ социалдемократи в кабинета) ще понесат големи имиджови загуби. Нека да напомним, че " Северен поток 2 " не бе подложен под подозрение нито откакто Русия анексира Крим, нито поради войната в Източна Украйна, нито пък след убийството на съветския опозиционен водач Борис Немцов или след съветската хакерска офанзива против немския Бундестаг.

Берлин би могъл да се отърве от заплащането на високите компенсации единствено в случай че Европейски Съюз вземе решение за прекъсване на плана. Най-вече страни като Полша и балтийските страни доста желаят Европейски Съюз да забрани газопровода, само че по никакъв начин не е несъмнено, че европейците ще реализиран единодушие по тематиката. Защото страни като Италия и Австрия непрестанно слагат под въпрос надалеч по-безобидни решения като удължаването на релативно меките наказания на Европейски Съюз против Русия.

Стига кухи закани!

Поради всичко казано дотук, полемиките за възможното прекъсване на " Северен поток 2 " са чиста самозаблуда. Настояванията да се спре градежът на един съвсем приключен водопровод последователно се трансформират в кухи думи, от които не следват никакви каузи. Нещо по-лошо: в очите на Кремъл те единствено показват още по-нагледно слабостите на Германия и на Европа, чиито имидж към този момент е тежко повреден. Неподкрепените с дейности апели в действителност водят до тъкмо противоположния резултат: те укрепват позицията на съветския президент Владимир Путин както по отношение на Европейски Съюз, по този начин и в връзките с целия останал свят. Посланието гласи: Ето, вижте я Европа по какъв начин не може да направи нищо!

На този декор няма нищо чудно в унижението, на което бе подложен шефът на европейската дипломация Жозеп Борел - таман по време на визитата му в Москва Кремъл изгони трима европейски дипломати, в това число и един немец От всичко това следва единствено един вероятен извод: европейците би трябвало да спрат не " Северен поток 2 ", а отправянето на кухи закани. Защото античната дипломатическа мъдрост гласи, че не е рационално да заплашваш с ограничения, които не си подготвен да приложиш.

Възможностите за наказания против Русия не са толкоз доста, а в изискванията на пандемия описът в допълнение изтъня. Но това към момента не значи, че Берлин въобще не може да се опълчи на Москва поради репресиите против опозицията, поради нарушаването на човешките права или на интернационалното право. Нека да си напомним, че не толкоз от дълго време, след опита за отравяне на Сергей Скрипал и щерка му, Германия изгони съветски дипломати. А преди този момент, след свалянето на пътническия аероплан над Украйна бяха наложени целенасочени стопански наказания. Москва схваща добре този тип сигнали. И те работят доста по-ефикасно, в сравнение с кухите закани за прекъсване на " Северен поток 2 ".

Автор: Роман Гончаренко
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР