Съдът постанови, че цялото наказателно производство трябва да бъде прекратено.

...
Съдът постанови, че цялото наказателно производство трябва да бъде прекратено.
Коментари Харесай

Случаят Осемте джуджета: Прекратяват производството срещу проку...

Съдът постанови, че цялото наказателно произвеждане би трябвало да бъде прекъснато. Според съда държанието на Сулев, разказано в обвиняването, е несъставомерно и липсва незаконно посягане по работа. Съдът приема, че при дейностите си Константин Сулев е прокурор, орган на власт, а не длъжностно лице. Описаното държание от страна на Сулев не съставлява закононарушение, съобщи правосъдният състав, съобщи Българска телеграфна агенция.

През март и.ф. основният прокурор Борислав Сарафов е изиска обвинителят от Софийската районна прокуратура Константин Сулев да бъде краткотрайно отхвърлен от служба, тъй като е обвинен.

 

" Съдът подложи на деликатна преценка всички обстоятелства, разказани в обвинителния акт и свързани с осъществено от Сулев обвиняване, те не сочат, съгласно съда, на осъществено закононарушение, а единствено и само на осъществени господарски пълномощия в границите на формирана и висяща прокурорска кореспонденция ", съобщи съставът.

 

Определението на съда не е дефинитивно и предстои на митинг.

 

Според юрист Костадин Костадинов има съображение за преустановяване на наказателното произвеждане, защото действията разказани в обвинителния акт не съставляват закононарушение. По думите му, при реализиране на служебните си отговорности магистратите не носят отговорност за дейностите си и техните актове, в случай че осъщественото не е закононарушение от общ темперамент, те имат функционален имунитет. 

 

Придържам се към казаното от моя бранител, съобщи Сулев пред съда по време на съвещанието.

 

Прокурор Йордан Петров уточни, че не са позволени основни процесуални нарушавания, които да доведат до връщане на делото. Той добави, че няма учредения да се постанова някаква мярка за неотклонение на Сулев. Според прокурора, в случай че има нещо, което не е правилно разказано в обвинителния акт, то делото следва да се върне на прокуратурата.

 

В претекстовете си съдът означи още, че в първите четири страници на обвинителния акт излага обстоятелства, които са " несъотносими към държанието на подсъдимия, свързани с осъществени дейности от страна на Иван Гешев, Борислав Сарафов и други управителни чиновници в прокуратурата ". Чак по-късно се разказват дейности на прокурор Сулев като наблюдаващ прокурор в границите на формирана кореспонденция. Те са свързани със запознаване с материалите по преписката, привличане като обвинен на Петьо Петров и оповестяване за общодържано търсене на Кристиян Христов.

 

Преписката е формирана от различен прокурор - Валентин Видов от Софийска районна прокуратура, като той дружно с Йордан Стоянов са първите двама прокурори, които на инцидентен принцип са разпределени за наблюдаващи на преписката. Съдът уточни, че по тази кореспонденция в 02:35 часа през нощта е избран трети наблюдаващ прокурор в лицето на Георги Иванов, а една минута по-късно е избран Сулев за четвърти наблюдаващ прокурор.

 

Съдът одобри още, че закононарушенията, за които е формирана преписката са от компетентността на Софийска районна прокуратура, а не на Софийска градска прокуратура, както се показва в обвиняването.

 

Пред медиите Константин Сулев и юристът му отхвърлиха коментар, а прокурор Йордан Петров уточни, че ще стачкува определението на съда.

През есента на предходната година Константин Сулев беше упрекнат в длъжностно закононарушение по отношение на дело против Пепи Еврото, а при започване на март т.г. обвинителният акт против него беше импортиран в Софийския градски съд, написа " Лекс.бг ".

 

Според обвиняването Сулев е направил закононарушението от 30 май до 1 юни предходната година с пет действия. Прокуратурата твърди, че той е нарушил, а също по този начин и не е извършил свои служебни отговорности, с цел да набави полза за някогашния основен прокурор Иван Гешев, като не допусне да бъде изнесена информация против него в медиите, както и за да аргументи щета на Петьо Петров, прочут като Пепи Еврото, и на Кристиян Христов. Христов е един от забърканите в схемата „ Осемте джуджета “ за завземането на бизнеса и имуществото на Илия и Явор Златанови.

 

Миналата година Кристиян Христов беше задържан преди да даде конференция, на която обещаваше да направи разкрития за връзките си с Петьо Петров и някогашната му брачна половинка Любена Павлова. Признанието му пристигна след роман на Павлова пред „ Антикорупционния фонд “, която пък сподели, че Петьо Петров е писал заплашителното писмо до някогашния към този момент основен прокурор Иван Гешев. Христов на собствен ред съобщи, че е работил няколко години за Павлова и Петров и бил принуждаван да прави „ какви ли не неща, които не са морално ОК, не са законни и т.н “.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР