Съдът не се съгласи на сделка с Димитър Желязков-Митьо Очите,

...
Съдът не се съгласи на сделка с Димитър Желязков-Митьо Очите,
Коментари Харесай

Митьо Очите ще се лекува при Мутафчийски

Съдът не се съгласи на договорка с Димитър Желязков-Митьо Очите, заяви „ Флагман “. Очите изиска да бъде пратен в болница отвън пандиза единствено в случай че му бъде изменена мярката за неотклонение.

Той е бил диагностициран с Коронавирус на 27 февруари, стана ясно през днешния ден в Специализирания углавен съд. Според назначената съдебно-медицинска експертиза, Желязков страда от хронични болести, някои от които са резултат от стрелбата по него в ресторанта „ 4 you” през 2016 година

Имал хипертония, както и продължителен бронхит. Митьо Очите, разумно, не се яви на делото. По време на съвещанието той се намираше в неподготвено коронавирус поделение, което представлявало по-скоро изолатор, в Специализираната болница за интензивно лекуване на лишени от независимост (СБАЛЛС) при пандиза в София.

Ключова за решението на съда беше здравната експертиза.

Председателят на правосъдния състав Лилия Георгиева изясни, че е налице висок риск за Димитър Желязков заради съпътстващите болести, от които страда, водещо от които била хипертонията.

Според заключението на вещото лице, при внезапно утежняване Желязков не би могъл да се лекува в СБАЛЛС. В отделението там при сходни инфекции можело да се третират единствено пациенти с леки признаци.

Затова съдът разпореди Митьо Очите да бъде изпратен неотложно на лекуване във Военномедицинската академия, която, както е известно, се командва от ръководителя на Националния действен щаб (НОЩ) за битка с ковид ген.-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски.

Вещото лице акцентира в правосъдната зала, че на Димитър Желязков са направени проучвания единствено посредством рентген. Предвид неговите хронични болести обаче това не било задоволително и той следвало да премине скенер, който можел да помогне за доста по-коректна диагноза.

Все отново Митьо Очите нямал нараснала температура, само че бил изнемощял и имал жълти храчки. Сатурацията му, т.е. равнището на О2 в кръвта, била естествена.

Вещото лице обаче предизвести, че при хора с хронични болести е допустимо бързо утежняване на положението и поразяване на вътрешните органи. В СБАЛЛС нямало по какъв начин да реагират с реанимация и кислородна терапия. Подобни пациенти трябвало да бъдат под непрекъснат мониторинг.

Възможна е цитокинова стихия. Буквално за час може да се утежни доста тежко, акцентира правосъдният специалист.

Припомнено бе, че Димитър Желязков има няколко изумени органа вследствие на стрелбата през 2016 година, в това число и белите му дробове.

При такива пациенти вероятността за тежко протичане на болестта и за съдбовен излаз е доста по-голяма, изясни още докторът пред съда.

Адвокат Илиан Василев пък сподели, че до момента клиентът му постоянно бил лекуван в МВР-болница завързан за леглото. И попита дали това е съвместимо с съответното лекуване от коронавирус. Вещото лице се съгласи, че не би било удачно.

Припомняме, че Василев даже цитира категорично Желязков, който му декларирал, че в случай че му е писано да почине, по-добре това да стане в пандиза, с цел да не е завързан за леглото.

Затова и юристът съобщи настояването на своя клиент – в случай че не му бъде понижена мярката за неотклонение на домакински арест, той да бъде оставен за лекуване в пандиза.

Съдът обаче не се съобрази с това. Димитър Желязков бе оставен „ под стража “ и бе изпратен във ВМА.

От прокуратурата пък подчертаха, че положението на Митьо Очите въпреки всичко е устойчиво и не се утежнява към този момент близо две седмици. Затова и те желаеха той да не бъде преместван за лекуване в болница отвън пандиза, с което правосъдният състав също не се съгласи.

Адвокатът обаче сложи въпроса за това по какъв начин ще се охранява Димитър Желязков. Никой нямало да допусне силите на реда наоколо до ковид-отделението, където ще е настанен той.

Съдът не отговори на този мотив и не стана ясно кой и по какъв начин ще пази Митьо Очите във ВМА.

Съдебният състав разпореди подсъдимият да бъде трансфериран неотложно там, в случай че е належащо и със профилиран превоз за случаи на коронавирус.

До момента Димитър Желязков е бил лекуван с доста мощен антибиотик с широкоспектърно деяние, който се ползвал против бактериални инфекции. Т.е. в тази ситуация евентуално задачата е била да се третира бронхита, а не ковид, стана ясно още в съда.

Кортикостероиден медикамент също се употребявал за лекуването на именития пандизчия.

Определението на Специализирания углавен съд може да се апелира и стачкува пред горната инстанция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР