Съдържание:Съвети за използване на храстите-джуджета в градинския дизайн Често желанието

...
Съдържание:Съвети за използване на храстите-джуджета в градинския дизайн Често желанието
Коментари Харесай

Храсти-джуджета, подходящи за вашата градина

Съдържание:

Съвети за потребление на храстите-джуджета в градинския дизайн  Храсти-джуджета, подобаващи за вашата градина

Често желанието ни да имаме красива градина се сблъсква с малко пространство градинска повърхност или въобще с неналичието ѝ. Но това не би трябвало да стопира фантазиите ни. За задачата са селекционирани доста огромно многообразие от дребни храсти-джуджета, които дружно с други дребни цъфтящи и зелени растения могат да послужат за оформяне на кокетна дребна градина навън или даже в саксии.

Миниатюрните храсти-джуджета са едно от най-ценните декоративни растения. Малкият им размер ви разрешава да отглеждате растения във всяка даже дребна градина, както и да ги засаждате в саксии на балкони и тераси.

Хортензиите и рододендроните (както широколистни, по този начин и вечнозелени сортове) се класират измежду най-подходящите храсти-джуджета с гръмък разцвет, които имат изключителна компактност и видимост на короната. Комбинацията от хортензии и рододендрони се смята за златна класика в ландшафтния дизайн.

От дребни шубраци в градината си коства да засадите сортове-джуджета берберис. Берберисите ще украсяват градината ви от ранна пролет до зимата, красиви са във всеки интервал – от появяването на първите листа и цъфтежа, през есенната багра на листата до плодовете, които остават на храста даже през зимата.

Можете също да употребявате за дизайна на вашата градина и разнообразни типове боровинки, които от лятото до зимата наподобяват декоративно с техните плодове.

Миниатюрните типове чемшир наподобяват красиво в саксии - те могат да се отглеждат на балкони и тераси, отглеждат се и в дребни градини. Разнообразието от сортове при тях също е огромно, както и вариациите в цвета и размера на листата.

Хебе е украсителен шубрак – другите му сортове също могат да се отглеждат в саксии и дребни градини. Миниатюрните сортове жасмин са подобаващи за дребна градина.

 Някои сортове жасмин за подобаващи за дребна градина Снимка: manfredrichter/pixabay.com

Японската спирея е дребен разцъфтял шубрак - някои сортове имат декоративно обезцветени листа. С огромното многообразие от цветове можете да създадете същински цветни ансамбли единствено от спирея.

Има доста красиви сортове джуджета от рода Потентила (Очеболец), цъфтящи в разнообразни цветове, които сполучливо се употребяват в озеленяването.

Добра концепция за градинска украса и развъждане в саксии са и сортовете мини рози, които се оферират в извънредно огромно многообразие от цветове.

Контонеастърът е гръмък детайл на есенната градина поради многочислените си червени плодове. Този жанр включва растения с разнообразни форми и размери, в това число даже дребни дървета, ниски и пълзящи сортове.

От цъфтящите дървесни типове сполучливо се употребяват за оформяне на дребни пространства декоративни мини типове бадеми, череши, чашкодрян, калина, френско грозде.

За феновете на иглолистните растения също има решение – оферират се разнородни мини сортове от доста иглолистни типове. Сред типовете храсти-джуджета за градината много публикувани са хвойните, селектирани са сортове смърч, бор, ела, смърч, туя, тис и други с компактни размери и доста муден напредък. Повечето от тях разрешават подкастряне, което може да им придаде разнообразни форми и да поддържа стремежи размер. Отличават се с многообразие от цветове – от мрачно зелено до сиво-бяло. Използват се за алпинеуми, групови насаждения, контури на пространства и др.

Съвети за потребление на храстите-джуджета в градинския дизайн

 Храсти-джуджета в градината

Първият принцип на сформиране на такива групи от мини шубраци и дървета е подборът на няколко растения, които се разграничават по форма на напредък. Наведените и стелещите се шубраци се комбинират с изправени, рошавите - със заоблени силуети, пробвайки се да не повтаряте контурите и формите. Например смърчовете джуджета и нискорастящите типове тис постоянно се вкарват в групи с широколистни, а декоративните череши сполучливо се комбинират с кипарис и рододендрони.

При аранжиране на градина растенията в мини-групата в никакъв случай не би трябвало да бъдат ситуирани на една линия. Обикновено те се слагат на два реда или на три линии, до момента в който силуетът на растението на напред във времето не би трябвало да припокрива повече от 30% от короната или нейната проекция на дърво или шубрак на задната линия. Две растения са сложени диагонално, три - в триъгълник с една къса страна, четири растения - също в триъгълник, по едната страна на който има три детайла.

Желателно е да се сътвори контрастност освен по форма, само че и по цвета на листата. Класическата тъмна корона на храстите нормално се комбинира с растения със златисти, светлозелени, жълтеникави или пъстри цветове, сива или лилава палитра. Особено скъпи детайли в мини-композициите са растенията с смесен цветен цвят, чиито листа са украсени с линии, рамки, петна и линии. Те удобно се съчетават по едно и също време с всички сътрудници в състава. Така в една комбинация цветният еуонис, вечнозелените рододендрони, златен смърч и огненочервен клен ще наподобяват ужасно.

Палитрата от декоративни и дървесни шубраци, способни да основават ефектни композиции, включва доста зеленина, парадираща и изменяща цвета си или постоянството на зимно-зелените корони на растенията, както и голям подбор от цъфтящи шубраци и дървесни мини типове.

Когато избирате растения, постоянно предпочитайте такива групи, в които най-малко един шубрак се отличава с гръмък разцвет и за предпочитане половината или множеството от детайлите на групата могат да изненадат с пъстър разцвет през разнообразни сезони. Сред цъфтящите шубраци има типове, подобаващи единствено за декориране на напред във времето на пейзажни групи, и много високи типове.

Миниатюрни сортове храсти-джуджета за вашата градина могат да бъдат открити измежду доста типове широколистни и иглолистни шубраци, тъй че всеки може да избере растенията, които най-добре дават отговор на упованията му.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР