Съдържание:Намиране на работа в ШвецияДокументи за работа в ШвецияНамиране на

...
Съдържание:Намиране на работа в ШвецияДокументи за работа в ШвецияНамиране на
Коментари Харесай

Работа в Швеция и Дания - какво трябва да знаем

Съдържание:

Намиране на работа в ШвецияДокументи за работа в ШвецияНамиране на работа в Дания  Работа в Швеция и Дания

Безспорен факт е, че Скандинавските страни са измежду най-богатите в света. Това важи с цялостна мощ за Швеция и Дания. И въпреки да са със леден и тъмен климат, който е цялостна диаметралност на лятната еднообразност и ваканционна атмосфера, витаещи в южните елементи на континента, те са притегателно място за работа и живот.

Скандинавия е типично модерно съвременно западно общество. В тях страната има относително дребна роля в разпределението на приходите, защото на намесата на държавните структури в стопанската система не се гледа с положително око. Влиянието на страната се изчерпва с налагането на налози и това е главният лост, който е направил от Швеция и Дания сполучливи страни с чудесно построена обществена система.

Швеция е най-силната стопански от всички скандинавски страни. Стандартът на живот е на доста високо равнище. Икономиката е развита многостранно. Това е родното място на Skype, Spotyfy и други имена, които са добре познати на всички. Швеция е най-хубавото място за живот в света и това включва и работа.

Намиране на работа в Швеция

Добре развитата стопанска система на страната допуска елементарно намиране на високо платена работа, както и опция за промяна на позициите и нанагорнище по кариерната стълбица. Добрата вест е, че в Швеция се намира работа с британски език, защото е всеобщо публикуван в страната. За по-добрите работни позиции обаче е нужен шведски език.

В множеството случай първата открита работа за хора с по-ниска подготовка е по-малко евентуално да не бъде предстоящата, защото жителите на страната, на други скандинавски страни и даже африканските и арабските жители са по-напред в листата на утвърдените.

Най-добре работата да бъде легална, тъй като работа на черно е противозаконна в Кралство Швеция.

Намирането на работа още от България е най-хубавият вид, само че това нормално се случва за специалности като: лекари и медицински сестри; зъботехници; учители, владеещи шведски език; компютърни специалисти; инженери.

За търсещите работа с висше обучение методът е или персонална спогодба с шеф, или изследване на компании в бранша, който е набелязан за работа, и изпращане на СV и мотивационно писмо.

Всички положителни позиции за експерти вървят с условия за стаж, притежаване на шведски език и положителни рекомендации. Ако работодателят прояви интерес, най-вероятно ще изиска документи за подготовка. Затова всичко би трябвало към този момент да е преведено на британски или шведски език и да бъда сканирано, с цел да може да се изпрати бързо.

Някои работни места за високо образовани експерти вървят със наложително изявление. То може да бъде извършено онлайн, в случай че кандидатстването е от България. Най-добре е да се приготви предварителна информация за компанията, мястото на пазара на труда и друга информация, която демонстрира благоприятни условия, разум, комбинативност, информираност и персонални качества, които се ценят в една конкурентна среда.

Документи за работа в Швеция

Работниците и чиновниците в Кралство Швеция стартират постоянно работа посредством самостоятелен трудов контракт. В шведското трудово право няма категорично посочена законова форма за подписване на трудов контракт. За годни се признават както устните, по този начин и писмените контракти. Практиката изрично потвърждава, че устните контракти по-добре да се отбягват. С джука сделка е задоволително да се работи до 3 седмици.

Ако работата допуска повече от месец трудови взаимоотношения, писменият контракт е целесъобразен, тъй като пази от измами.

 Работа в Швеция и Дания - какво би трябвало да знаем

Обикновено бланките за трудов контракт са прекомерно семпли и включват информация за работодателя и компанията - адрес и предмет на дейност; малко изложение на длъжността и изискванията на труд; дълготрайност на работното време и възнаграждение.

В Швеция няма избрана от закона минимална работна заплата. Затова заплащането би трябвало да се упомене в контракта, тъй като другояче цената му ще бъде по решение на работодателя.

Колективните трудови контракти в Швеция са браншови и всеки отрасъл може да има разнообразни договорености с работодателите във връзка с работната заплата, ексклузивен труд, работа при повикване и други особености. В самостоятелния трудов контракт могат да се включат всевъзможни условия, които уреждат изискванията на труд и възнаграждение. Нужно е всеки да се осведоми какви са минималните прагове на възнаграждение за сферата, в която работи. Както и да упорства всички клаузи да бъдат документално упоменати, с цел да бъде предпазен от профсъюза в неговия отрасъл. Профсъюзите в Скандинавия имат престиж и работят доста дейно.

Трудовите контракти, които се подписват в Швеция, биват на цялостно и ненапълно работно време. Може да се подписват контракти с изпитателен период, краткотрайни, по заменяне, краткосрочни и за неопределен срок. За характерните производства са избрани понижено работно време, еластичен график и други, които също би трябвало да бъдат упоменати в контракта.

Намиране на работа в Дания

Преди 11 години Дания отвори трудовия си пазар за новите страни, които членуват в Европейския съюз, и това дава опция на българи да намират работа в Дания. Подобно на Швеция страната е с доста висок стандарт на живот, а също по този начин е една от най-социалните страни. Безработицата е към 4-5 %.

Подобно на Швеция, и в Дания може да се откри работа единствено с британски език, само че владеенето на датски дава повече благоприятни условия и е условие за високо платените позиции.

Условията на труд и възнагражденията се контролират от груповите трудови контракти. В Дания няма открита със закон минимална работна заплата.

Чужденците в Дания се включват в осигурителната система, която се финансира отчасти от налозите. Дания е страната с най-високи налози в Европа. Те порастват с повишаването на приходите и може да надвишават 50 % от заработеното.

Осигуряването против безработица не е включено в наложителната скица и този, който желае да употребява обществена помощ при безработица би трябвало да се включи в някой от доброволните фондове за обезпечаване. Социалното обезпечаване се ползва за всички служащи и чиновници, както и към самонаетите лица и е наложително за множеството.

При започване на работа всеки шеф изисква информация за данъчната карта на служителя си, по тази причина всеки, който желае да работи в Дания, се нуждае от подобен документ. Затова е нужен персонален данъчен номер, даже за работен интервал под 6 месеца.

Здравеопазването в Дания е източник на обществена поддръжка и гражданско право на всеки Това прави множеството здравни услуги безвъзмездни. Всеки работещ в Дания получава карта за здравно обезпечаване, която му обезпечава достъп до здравно осигурителната система.

В Дания равенството сред половите е приоритет. Жените имат същите права на трудовия пазара като мъжете и по-висок късмет за управителни позиции.

В помощ на търсещите работа в Дания работят центрове - International Sitizen Servise за чужденци, които са пристигнали в Дания, с цел да си търсят работа. Там оферират лични съвещания и подпомагане на намиране на работа и курсове за проучване на езика. В Дания може да се потърси подпомагане и от локалния клон на EURES.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР