Съдържание:Болка в корема при гастритГадене и повръщане при гастритЛошо храносмилане

...
Съдържание:Болка в корема при гастритГадене и повръщане при гастритЛошо храносмилане
Коментари Харесай

Как да разберем дали имаме гастрит?

Съдържание:

Болка в корема при гастритГадене и повръщане при гастритЛошо храносмилане и отичане на коремаЗагуба на апетитКиселиниТъмни изпражнения или повръщанеУмора и уязвимост при гастритНеобяснима загуба на теглоОригване и хълцанеИнфекция с Helicobacter pylori  Как да разберем дали имаме гастрит?

Гастритът е постоянно срещано храносмилателно заболяване, което визира милиони хора по света. Това се случва, когато лигавицата на стомаха се възпали или раздразни, което води до набор от неприятни признаци.

Разпознаването на признаците на гастрит е от значително значение за ранната диагностика и дейно лекуване.

В тази публикация ще проучим основните индикатори за гастрит, с цел да можете по-добре да разберете дали може да изпитвате това положение.

Болка в корема при гастрит

Един от най-често срещаните признаци на гастрит е коремната болежка. Болката може да варира по активност и местонахождение, само че постоянно се разказва като чувство за парене или гризане в горната част на корема. Този дискомфорт нормално се появява малко след хранене или на празен корем.

Гадене и повръщане при гастрит

Гастритът може да провокира възприятие на гадене, което може да докара до повръщане в някои случаи. Това е изключително постоянно след ястие или пиянство. Ако постоянно изпитвате тези признаци, значимо е да се консултирате със здравен експерт.

Лошо храносмилане и отичане на корема

 Симптоми на гастрит

Лошото храносмилане, известно още като диспепсия, постоянно съпровожда гастрита. Може да се почувствате прекомерно сити, да изпитате отичане на корема или да имате усложнения с вярното храносмилане. Това може да докара до неприятно оригване или газове.

Загуба на вкус

Гастритът може да аргументи понижено предпочитание за ястие заради дискомфорта, който носи. Внезапното понижаване на апетита, изключително в случай че продължава, би трябвало да се одобри съществено и да се разиска с снабдител на здравни услуги.

Киселини

Киселините са чувство за парене, което се издига от стомаха в гърдите и е постоянно срещан признак на гастрит. Този дискомфорт може да се утежни, в случай че легнете или се наведете след хранене.

Тъмни изпражнения или повръщане

В някои случаи на гастрит може да има кървене в стомашната лигавица. Това може да докара до тъмни, катранени изпражнения (мелена) или повръщане, което наподобява като смляно кафе на цвят. Тези признаци изискват незабавна здравна помощ.

Умора и уязвимост при гастрит

Хроничният гастрит, в случай че не се лекува, може да докара до анемия заради пониженото асимилиране на съществени хранителни субстанции като желязо и витамин В12. Анемията може да аргументи отмалялост, уязвимост и бледа кожа.

Необяснима загуба на тегло

 Гастрит

Нежелана загуба на тегло може да възникне при хора с тежък гастрит. Това постоянно е обвързвано с понижен вкус и затруднено асимилиране на хранителни субстанции от храната.

Оригване и хълцане

Честото оригване и хълцане, изключително когато са свързани с други признаци като коремен дискомфорт, могат да бъдат показателни за гастрит.

Инфекция с Helicobacter pylori

В доста случаи гастритът се предизвиква от зараза с бактерията Helicobacter pylori. Ако имате анамнеза за тази зараза или подозирате, че може да е фактор, значимо е да информирате вашия снабдител на здравни услуги.

Ако изпитвате непрекъснати или тежки признаци на гастрит, извънредно значимо е да потърсите лекарска помощ. Медицински експерт може да извърши проби като ендоскопия или кръвни проучвания, за диагностициране на гастрит и установяване на главната му причина.

Веднъж диагностициран, може да се предпише уместно лекуване, което може да включва медикаменти и диетични промени, за облекчение на признаците и поощряване на изцелението.

Разпознаването на признаците и признаците на гастрит е от значително значение за ранна интервенция и дейно ръководство. Ако подозирате, че имате гастрит или изпитвате някой от признаците, упоменати нагоре, консултирайте се с снабдител на здравни услуги за вярна диагноза и насоки за най-хубавия курс на лекуване.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР