Саами, единственото признато коренно население в Европа, живее в северната

...
Саами, единственото признато коренно население в Европа, живее в северната
Коментари Харесай

Саами от Лапландия - единственото признато коренно население в Европа

Саами, единственото прието радикално население в Европа, живее в северната част на Скандинавския полуостров, известна още като Лапландия. Става дума за район, ситуиран сред Норвегия, Швеция, Финландия и Русия. Към момента саамите наброяват от 75 000 до 100 000 души.

От незапомнени времена те огромни територии от Северна Феноскандия (физикогеографска област в Северна Европа) за лов на риба, лов и развъждане на северни елени, запаси, които са основна част от тяхната еднаквост. След основаването на шведската страна през Средновековието, стартират да заплащат налози за земята, която имат.
 Започва решаваща седмица за бъдещето на България 20 юни 2022 | Народното събрание ще разиска на изключително съвещание на следващия ден (вторник) поискания от ГЕРБ-СДС избор на съмнение...
Ситуацията се трансформира през 1673 година, когато шведската корона издава указ, с цел да окуражи земеделците да се открият в северната част на страната, считана за див и ненаселен регион. От този миг саамите последователно изгубват правата си върху земята.

Ничия земя

За политиците и туристическата промишленост Лапландия продължава да е див регион. Всички се научиха да приказват по този метод, вместо да я считат за територия на един народ и културата му, изяснява Мей-Брит Йоман, изследователка на саами в Центъра за мултидисциплинарни изследвания върху расизма на университета в Упсала.

Тези убеждения са резултат от биологичния расизъм от началото на 20 век, съгласно който народът саами е прекомерно първичен, с цел да се грижи за земята си. Оттук и концепцията, че територията би трябвало да бъде употребена от този, който знае по какъв начин да я ръководи по най-хубавия метод, съгласно изследователката.

Колонизацията на север продължава, настояват саамите и поддръжниците им, единствено че през днешния ден е придобила друг " зелен " нюанс.

Националните и задграничните компании вършат като шведските управляващи в предишното: присвояват си земя с претекста за, написа изданието " Воксюръп ", представено от Българска телеграфна агенция. Логиката обаче остава същата: Северът е див, никой не живее там, т.е. елементарно могат да се развиват нови планове, изяснява 43-годишният политик саами от шведската Партия на зелените Хенрик Блинд. През последните години той се бори против отварянето на мина за рандеман на желязна руда в региона на Калак, на 40 километра от Йокмок, където живее и работи. На 22 март обаче шведското държавно управление даде зелена светлина за плана на английската компания Beowulf mining макар митингите.

В търсене на първични материали от сериозно значение

Темата за правата върху земята на саамите продължава да е доста обсъждана в Швеция. Комисията за определяне на истината, която през ноември 2021 година стартира следствие за злоупотреби, осъществени от шведското държавно управление към коренното население, ще се заеме и с тази тематика.

Шведският Север е богат на по този начин наречените първични материали от сериозно значение, които са доста значими за енергийния преход. Редкоземните метали - литий, кобалт, никел, графит, са нужни за производството на акумулатори (най-вече за електрически транспортни средства) и вятърни турбини.

Въпреки сериозните митинги против нови планове за добиване на минерали, Швеция остава вярна на програмата си и се стреми да премине напълно към възобновими източници на сила до 2045 година.

Така тя ще стане една от първите в света страни, напълно отказали се от изкопаемите горива (Финландия обаче разчита да реализира същото до 2035 година).

През 2015 година държавното управление започва самодейността " Швеция без изкопаеми горива ", чиято цел е да " разпознава пречките и опциите за ускорение на развиването " и да приготвя политически оферти за държавното управление.

Устойчивото добиване на минерали, основано върху електрифицирането на мините и използването на биогорива, е част от тактиката, както и вятърните централи. В момента вятърната сила задоволява 18 на 100 от търсенето на електричество в Швеция, останалата част се създава от нуклеарна сила (40 на сто) и хидроелектрически централи (45 на сто).

Увеличеното произвеждане от вятър ще разреши да се изнася сила за останалата част от Европа и ще спомогне да се понижат нездравословните излъчвания на континента.

Продължава на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР