СААБ: Самолетът F-16V, който се предлага на България в момента,

...
СААБ: Самолетът F-16V, който се предлага на България в момента,
Коментари Харесай

СААБ: Самолетът F-16V, който се предлага на България в момента, не съществува

СААБ: Самолетът F-16V, който се предлага на България сега, не съществува
Вицепрезидентът на СААБ за Централна и Източна Европа – българката Красимира Стоянова уточни, че са наранени от мнението и репликите на американския зам.-главен секретар Джон Съливан, че сравнението сред „ Грипен ” и F-16 е като да сравняваш ябълки и портокали.

"Кое е по-добро, ябълките или портокалите са по-здравословни? Всеки човек има усет. Не знам за кои технологии господин Съливан загатва, тъй като самолетът F-16V, който се предлага на България сега, не съществува. Даже заводът, който ще го създава в Южна Каролина – не съществува. Може единствено да допускаме какви технологии ще има включени в този аероплан ”, сподели Стоянова пред бТВ и добави: "Грипен ” е една забележителна оръжейна система, която е потвърдена в интернационалните участия и задачи на НАТО.

"Самолетът, който ние предлагаме е на въоръжение сега, самолетът, който оферират съперниците не е на въоръжение в нито една страна. Той е единствено на хартия ”, добави вицепрезидентът на „ СААБ ”. Красимира Стоянова съобщи, че от преди 15 години производителите на „ Грипен ” договарят с България за въоръжение с изтребители, а предлагането на българските министри ги е изненадало.

"България разгласи съперника процедура преди две години. 2017 година процедурата беше прекъсната, с цел да могат да бъдат поканени повече участници и да се разшири листата, с цел да има повече конкурентоспособност. Сега внезапно се оказва, че не би трябвало да има процедура, тъй като една от страните участнички – Съединени американски щати не биха могли да проведат прегори в конкурентна среда, а би трябвало да бъдат определени. Това е напълно друга процедура. Аз не желая да съм на мястото на господин Каракачанов, с цел да изясни по какъв начин от една конкурентна процедура, с необятен кръг от представители – от Съединени американски щати и Европа, по какъв начин в този момент ще продължим ”, разяснява Стоянова.

Вицепрезидентът на компанията, производител на „ Грипен ” беше безапелационна, че не са лобирали пред президента Румен Радев да бъде определен техният аероплан. Такова подозрение изрази ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Аз работя по този план от 15 години, никой до момента не ме е обвинил в лобизъм и изрично отхвърлям мнение, че има лобизъм или, че предварителната процедура е била непрозрачна. Както първата, по този начин и втората до в този момент, бяха професионално направени и транспарантни. Има методология, на която ние сме дали отговор. Неслучайно печелим два пъти. В отчета на Министерство на защитата може да видите, че най-хубавата оферта по главния параметър „ оперативна успеваемост ” е нашата оферта, във връзка с цената – отново е нашата оферта. Това, което служебното държавно управление избра и това, което излиза от оценката на втората процедура е едно и също ”, съобщи Стоянова.

Красимира Стоянова уточни, че тяхната оферта е била доста по-евтина и прикани Министерството на защитата да отвори процедурата и да покаже същинските цени. „ И в случай че тогава, в случай че работната група е оценила нашето предложение като по-лошо, ние ще си тръгнем без никакъв различен коментар. Нашата цена е доста под 1,5 млрд лева, тъй като ние не желаеме да обвързваме България с съответно въоръжение, както прави другата страна. На нашия аероплан е интегрирано американско, европейско и израелско въоръжение ”, добави Стоянова.

Вицепрезидентът на „ СААБ ” съобщи, че американската оферта дава отговор на четири от седемте условия на страната ни. Според нея, те не могат да изпълнят заложените периоди, предлаганият модел не е на въоръжение сега на никое място по света и изискват 100-процентово възнаграждение след подписване на договорката, макар че страната ни държи на разсрочено заплащане. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР