С втора поредна титла за САЩ завърши световното първенство по

...
С втора поредна титла за САЩ завърши световното първенство по
Коментари Харесай

Какво е бъдещето на женския футбол след най-успешното световно първенство

С втора поредна купа за Съединени американски щати приключи международното състезание по футбол за дами. Турнирът във Франция усъвършенства всички върхове за интерес към дамския футбол, основан на рейтинги, посещаемост на мачовете и медийно внимание, което провокира конкуренцията. Тя сподели още желанието на женския футбол да излезе от сянката на мъжете и да се бори за тъждество.

Именно това е главният въпрос, който стои пред женския футбол и ФИФА след края на международното – накъде ще продължи да се развива спортът.

Президентът на Световната футболна федeрация Джани Инфантино незабавно изрази подготвеност да разшири международното. Той заприказва за шампионат с 32 тима от 2023 година, който да усили двойно досегашните 16 участника.

" Искам да разширя международното за дами до 32 тима и би трябвало да го решим в действителност близо. Може би да създадем огромна среща, да обсъдим всичко и да изберем хазаин. Възможно е даже две страни да провеждат международното ", сподели Инфантино.

Идеята му незабавно срещна съперници, защото Съединени американски щати победи Тайланд с 13:0 в хода на шампионата. Увеличеният брой участници ще докара и до по-голям късмет за такива резултати при влизане на слаби тимове.

Най-големият проблем пред женския футбол не е въпросът с увеличението на тимовете или запазването на сегашния формат, а финансовата страна. Дамите към този момент показаха предпочитание за нарастване на наградния фонд и тъждество с мъжкия футбол. Първа това наглас изрази звездата на спечелилите от Съединени американски щати Меган Рапиноу.

Наградният фонд на международното във Франция беше 30 милиона $, а шампионките взеха 4 милиона. За съпоставяне този на международното за мъже преди година в Русия беше 400 млн. $ с обезпечени 38 за първенеца Франция. Приходите на ФИФА преди година надвишиха 6 милиарда $, до момента в който в този момент се приказва за сума в границите на 130 милиона.

Инфантино към този момент изрази подготвеност да усили наградния фонд до 60 милиона $, само че дали това би било задоволително.

Нарастваща известност

Женският футбол е област, която бележи огромен растеж в последните години, освен по набиране на аудитория, само че и по броя въвлечени в спорта. Две от страните, които способстват най-вече за това са Съединени американски щати и Англия.

Според данни на ФИФА в Съединени американски щати има регистрирани 1.5 милиона играчи при дамите под 18 годишна възраст. В Англия те са доста по-малко в тази възрастова група. На Острова обаче има над 200 хиляди дами, които практикуват футбол и се регистрира растеж от 7%. Прогнозата е за постигане до 230 хиляди през 2023 година

 Какво е бъдещето на женския футбол след най-успешното международно състезание
© Reuters

Все повече британци се интересуват от женски футбол, като международното състезание потвърди това. Данните за телевизионните рейтинги сочат, че 47% (28.1 милиона души) от популацията на Англия е гледало загубата в полуфинала от Съединени американски щати. Това е и най-гледаното събитие в британския ефир от началото на годината.

В Съединени американски щати финалът имаше рейтинг 10, като съвсем се приближи до достижението от 2015 година, когато американките още веднъж завоюваха купата. Двубоят с Холандия е доста по-гледан от финала на международното за мъже от 2018 година сред Франция и Хърватия.

" Женският футбол е значим за ФИФА и ние ще продължим да бъдем виновни към него и към всички въвлечени ", даде обещание Инфантино.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР