С всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася

...
С всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася
Коментари Харесай

Румен Радев на Рожен: С общи усилия да вдигнем апатията на България!

С всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася със себе си освен мъдростта на старците, само че и очакванията ни за още неродените. Затова и задачата на Роженския събор е, както нашите каба гайди могат дружно да разлюлеят една непоклатима планина, по този начин всички ние с дружни старания можем да надмогнем апатията и да въздигнем България там, където заслужава да бъде.
Това съобщи президентът Румен Радев на церемонията по формалното разкриване на Събора на националното творчество и отглеждане на животни „ Рожен “ 2019, който стартира през днешния ден в Родопа планина.

България би осиротяла без магията на родопската ария и без животворния тон на гайдите, сподели още президентът. Ние българите тачим местата, които ни събират и сплотяват, които ни дават опция да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предшественици и техните полезности, обърна се към присъстващите той.

Някога на тези поляни са си давали среща разграничените родопски родове от двете страни на границата. Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят, с цел да почерпим мощ от корена. Да потърсим най-чистата вода от извора за зажаднелите си души, напомни президентът.

Президентът, дружно с две певици от Ансамбъл „ Родопа “ и звън на чанове, дадоха началото събора. Церемонията по разкриване на събора започва с осъществяване на няколко стотин гайди, които от четири лъча се събраха пред сцената, където се откри събитието. Кулминация на формалната гала бе и осъществяването на дребната надарена национална певица Мария Бечева.

След това планината се огласи от родопската ария сред звездите “Излел е Дельо хайдутин” в осъществяване на галактическата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

В идващите три дни, поляните на Рожен ще бъдат огласяни от доста национални песни и гайди, под чиито звуци ще се вият кръшни хора. над 3500 реализатори от всички краища на страната ще се изявят в Националния фолклорен конкурс, който ще се организира на 4 подиуми.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР