С връчването на третия мандат на БСП, президентът Румен Радев

...
С връчването на третия мандат на БСП, президентът Румен Радев
Коментари Харесай

Панчугов: Най-голямата червена линия е липсата на легитимност на това управление

С връчването на третия мандат на Българска социалистическа партия, президентът Румен Радев слага на втори проект вероятностите да има държавно управление за сметка на неговата лична политика.

Съставянето на държавно управление няма да оздрави обстановката, а по-скоро ще я утежни, тъй като имаме рецесия на легитимността на 47 Народно събрание. Единственото, което може да позволи рецесията е легитимация през нови избори.

Това съобщи в изявление за БГНЕС политологът Христо Панчугов.

С него беседваме за политическата рецесия и дали един нов кабинет с третия мандат може да изведе страната от нея.

„ Идеята за сформиране на държавно управление отпада на назад във времето за сметка на персоналните политически ползи и на двете страни. Политическият интерес на Радев е да продължи да приказва на гласоподавателите на Българска социалистическа партия, които са съществена част и от неговите гласоподаватели. По този метод той прави опит да легитимира една линия на държание, която поддържат с Българска социалистическа партия, засягаща оценката на спора в Украйна, нуждата да се премисли българската военна поддръжка за Киев. Радев легитимира едни трендове в българското общество, които вървят към преосмисляне на актуалната позиция на държавното управление “, сподели политологът и добави, че това визира и предоговарянето на контракта за доставката на природен газ с „ Газпром “. „ От тази позиция въпросът е по-скоро тактически, в сравнение с стратегически “.

Трудно ще бъде на „ Демократична България “ да изясни на своите гласоподаватели поддръжката си за мандатоносител Българска социалистическа партия.

„ На пръв взор наподобява, че те ръководят и в този момент дружно, само че от чисто символна позиция това не е тъкмо по този начин. Най-малкото и поради разминаванията, за които към този момент говорихме. Позицията на Българска социалистическа партия във връзка с Украйна беше наказана, имаше нарочна декларация на „ Демократична България “. В нея отлагането на военната поддръжка за Украйна се разглеждаше като изключителна неточност. В този смисъл една поддръжка за държавно управление с мандат за Българска социалистическа партия освен би подкрепило Българска социалистическа партия, което към този момент е проблематично за гласоподавателите на Демократична България, то би подкрепило едно отношение към политическите процеси сега, към сигурността на България, както и отбраната на тази сигурност в енергийната и отбранителната сфера “, сподели Панчугов. По тази причина възможностите за сформиране на държавно управление понижават извънредно фрапантно, предвижда той.

Най-голямата алена линия ще бъде неналичието на легитимност на това ръководство.

„ Всяка една от партиите към този момент е почнала да приказва предизборно. Най-малкото общо кратно става напълно невероятно. Когато политическите обединения са закрепени да радикализират обстановката, да показват разликите, тъй като точно предизборната обстановка го изисква, с цел да се разграничат от останалите, възможностите за реализиране на политическо единодушие е най-малък “, съобщи Панчугов,

Политологът счита, че даже и да се сформира държавно управление, което доста го съмнява, идващите няколко месеци ще са белязани от калкулацията дали едно или друго политическо решение, дава отговор на упованията на гласоподавателите на партиите. „ Това ще направи взимането на решения доста комплицирано “, добави той.

Панчугов акцентира, че Русия е най-силната разграничителна линия, ГЕРБ – анти-ГЕРБ е втората разграничителна линия, която сега стои в границите на това ръководещо болшинство.

„ Големият въпрос е дали има някакъв смисъл да се сформира държавно управление на фона на нещата, които бяха изговорени. Ние видяхме извънредно тежки обвинявания от страна на „ ИТН “ към „ Продължаваме промяната “ и противоположното. Имаме явно ценностно и идеологическо разминаване сред „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия, както и в известна степен сред „ Продължаваме промяната “ и Българска социалистическа партия. Не знам по какъв начин тези обединения ще се създадат, че нито едно от тези неща не се е случило и в името на какви цели това би сработило “, съобщи политологът.

Съставянето на държавно управление не просто не би оздравило обстановката в страната, по-скоро би предизвикало проблеми, тъй като имаме явна рецесия на легитимността на 47 Народно заседание.

„ То е некомпетентно да образува политически дневен ред. То е некомпетентно да събере даже и плаващо болшинство към този политически дневен ред. В този смисъл се е изчерпал откъм доверие на българските жители. Това е най-големият му проблем, който се усеща от българските жители. Единственото, което може да позволи рецесията е легитимация през нови избори. Тези нови избори могат да възпроизведат същата обстановка, само че те евентуално биха декларирали ясно, че това е положението на българското общество и към този момент е отговорност на политиците да намерят механизма, с цел да продължат напред “, съобщи пред БГНЕС политологът Христо Панчугов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР