С водосвет от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан бе открито

...
С водосвет от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан бе открито
Коментари Харесай

За 14-и път в Стара Загора се провежда изложение за земеделие БАТА Агро

С водосвет от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан бе намерено 14-тото издание на профилираното ревю за земеделие БАТА Агро. В дните до 20 май, на Летище Стара Загора още веднъж представителите на най-големите вносители на техника в сектора ще показват най-новото в бранша.

„ За мен е чест да бъда тук. Радвам се, че уредниците направиха всичко, с цел да има и тази година БАТА Агро, макар провокациите пред бизнеса. Стара Загора споделя „ Добре пристигнали “ на всички участници и посетители. Пожелавам ви ползотворни срещи и благоприятни условия за бизнес “, сподели при откриването на форума зам.-кметът на общината Йордан Николов.

 „ Горди сме, че през годините БАТА Агро се потвърди като най-представителния и най-полезния конгрес в агро бранша. Тук срещаме представителите на бизнеса със земеделските производители. Фермерите има опция да се срещнат с нововъведенията от последната година и да намерят решения за всички съпътстващи действия в работата си “, сподели ръководителят на Българската асоциация на търговците на агро техника Даниел Минев.  „ Настоящето ни е все по този начин динамично и земеделският бизнес има от ден на ден провокации пред себе си. Отчитам като самопризнание за имиджа на форума, че все пак – компаниите са тук и са част от ревюто. Благодаря на всички, които ни се довериха, както и на домакините ни, които ни посрещат и поддържат за следващ път – Община Стара Загора и Летище Стара Загора “, добави той.

Тази година в БАТА Агро вземат участие 163 компании, ситуирани на 35 хиляди кв. м. изложбена повърхност. Сред тях са главните вносители на земеделска техника, представителите на другите съпътстващи процеса на работа сектори, както и разнообразни промишлености и институции.

Основен фокус още веднъж е подложен върху демонстрациите. Локацията за провеждането на форума дава опция те да се случват и способстват за проявлението на техниката и продуктите в действителни полеви условия. Освен това, значима част са и опитните полета с посеви. Тази година те се обособени в самостоятелна зона, наоколо до входа. Там се виждат резултатите от другите семена, торове и препарати при пролетните и есенните култури, стана ясно от думите на Даниел Минев.

„ Днешният конгрес е доказателство, че пред агро бизнеса има вероятности българското земеделие да се развива на международно равнище. Конкуретноспособността на бранша зависи от иновационните процеси в селското стопанство, от нуждата да се премине към актуален метод на произвеждане, посредством дейното му подкрепяне – както по линия европейските фондове, по този начин и с национални средства. България може да се трансформира в страна с съвременно и разрастващо се земеделие като даде опция на земеделските стопани да затвърждават позициите си и да излизат на нови пазари “, акцентира министърът на земеделието доктор Иван Иванов. Той добави, че страната ще направи всичко допустимо да бъде в поддръжка на бизнеса.

Тазгодишното издание предлага на посетителите и Фермерски пазар. Идеята на уредниците е стимулирана от желанието на уредниците на форума от Българска асоциация на търговците на агротехника да поддържат българските производители. Пазарът е ситуиран в бранш C1.

Щандове с специалисти имат Министерство на земеделието, Тракийският  университет, Аграрният университет - гр. Пловдив, както и Русенският университет „ Ангел Кънчев “.

Официални посетители на откриването бяха още зам.-кметът Красимира Чахова, ръководителят на Общинския съвет Мария Динева, регионалният шеф на Стара Загора проф. Наско Василев, изпълнителният шеф на Държавен фонд земеделие Николай Каварджиклиев, ръководителят на УС на Национална асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, деканът на Аграрния факултет на Тракийския университет доцент Димитър Панайотов, Христофор Бунарджиев – един от създателите на форума, както и Георги Василев от Асоциация „ Български пипер “.

16.05. 2022 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР