С ваучерите за храна на електронен носител ще бъде технически

...
С ваучерите за храна на електронен носител ще бъде технически
Коментари Харесай

Всички питат: Ще теглим ли пари с ваучерите за храна

С ваучерите за храна на електронен притежател ще бъде механически лимитирано тегленето на суми в брой и замяната им против пари. Това оповестиха финтех компанията, която е оператор на платежната инфраструктура у нас, написа glasnews.bg.

Ваучерите за храна ще бъдат напълно електронни от 1 юли 2024 година със законови промени, признати с държавния бюджет тази година. От 1 януари следващата година стартира временен интервал, в който ще се получават и на хартия, както е сега. По тематиката Българска телеграфна агенция към този момент разгласява изявление с Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България, в което е отразено мнението на бизнеса, и продължава да дава информация за процеса от останалите страни в него.
-->
Е-ваучерът ще бъде тип платежен инструмент, само че за разлика от дебитните и кредитни банкови карти ще бъде предоставян посредством работодателя на служащите и служителите и ще се употребява за възнаграждение на храна и хранителни артикули. Работодателите са виновни и следва да подават информация към съответния оператор на ваучери, с който имат договорни връзки, по отношение на зареждането на суми по съответните електронни носители на техните чиновници.

Както и до момента, с ваучерите няма да може да се заплащат тютюневи произведения, алкохол, артикули и услуги отвън регламентираните. " На този стадий сигурно можем да заявим, че софтуерното решение по издаване и обслужване на електронните ваучери за храна, препоръчано от " БОРИКА " АД, няма да изисква от участниците спомагателни вложения, свързани със закупуване на хардуер, програмен продукт и последващата им поддръжка, защото решението се предлага по модела Платформа като услуга (PaaS), което допуска минимални разноски по обслужване.

Това го прави уместно както за операторите на ваучери за храна на електронен притежател, по този начин и за платежните институции, участващи в процеса по издаване и обслужване на електронните ваучери ", разясниха още от финтех компанията.Към момента не са правили изчисления за спомагателни услуги, свързани с процеса, в това число консултантски услуги. От компанията показаха, че е допустимо операторите да начисляват спомагателни такси, свързани с обслужване на работодателите и/или търговците.

" По отношение на електронния притежател, в който ще се зареждат издадените ваучери за храна, Националната картова и платежна скица ще предложи на операторите нов артикул под марката bcard, така наречен bcard е-ваучери, който има някои от продуктовите и механически характерности на платежните и предплатени карти bcard, само че е модифициран съгласно регулаторните условия към ваучерите за храна на електронен притежател. Като народен артикул, картата " bcard е-ваучери " е може би най-евтиното решение за обезпечаването на ваучери за храна на електронен притежател, поради обществения темперамент на разноските, надлежно и на услугата, която би трябвало да се даде ", разясняват още.

Начините за издаване и обслужване на ваучерите за храна на електронен притежател ще бъдат урегулирани с идните промени по Наредба 7 на Министерството на финансите. В момента тези промени се разискват и изготвят от експертна група, в това число с присъединяване на оператори на ваучери за храна, имащи опит у нас и в чужбина.От Министерството на финансите оповестиха за Българска телеграфна агенция, че по отношение на издаването на ваучерите за храна на електронен притежател се плануват нови позволения за оператори.

" С цел отбягване на внезапни промени в нормативната уредба и затрудняване на лицата, се планува да се запазят главните детайли на настоящата скица за ваучери за храна и редът за използването, а точно работодателите ще поръчват ваучери за храна на електронен притежател на оператори и с тези ваучери наетите лица ще могат да пазарят хранителни артикули, без алкохол и тютюневи произведения, в магазини, които имат подписан контракт за обслужване с съответния оператор, издал ваучерите ", прецизират от ведомството.За първите шест месеца на 2024 година ще се ползва данъчното облекчение и за ваучери за храна на книжен притежател, и за такива на електронен притежател, като по този метод ще се обезпечи равномерен преход към използването напълно на електронни ваучери. Това е обвързвано и с създаване на нова мрежа от договорни взаимоотношения сред работодатели, оператори и магазини за хранителни артикули от една страна, както и с обезпечаването на техническа подготвеност от страна на операторите за издаване на ваучери за храна на електронен притежател.От финансовото министерство прецизират, че електронните ваучери остават обществен разход на работодателя и съставляват данъчно облекчение. В размер до 200 лева месечно на чиновник, общественият разход под формата на ваучери за храна на електронен притежател е освободен от облагане на равнище шеф с налог върху разноските, а на равнище нает не се полза с налози върху приходите, както и върху него не се дължат осигурителни вноски.С дигитализацията за работодателя отпада нуждата от обезпечаване на запаси за физическо систематизиране, даване и предпазване на хартиените носители. На равнище оператор и магазини за хранителни артикули ще отпадне нуждата от физическо отчитане и предпазване на хартиените носители.

В момента операторите водят отчетност на броя и серийните номера на отпечатаните от тях ваучери за храна. Те са длъжни да осребряват всички издадени от тях ваучери, които са пуснати в обращение и са годни към датата на приемането им, както и един месец след приключване на периода на годност на ваучерите. Според законовата уредба всички заплащания сред оператори и работодатели и сред оператори и снабдители се правят по банков път. Операторите издават документи за предоставените ваучери, в които наложително се вписват серийните номера, единичните номинални стойности и общата номинална стойност на предоставените ваучери, като наложително подхващат всички нужни ограничения за сигурност по отношение на стартирането в обращение, използването и осребряването на ваучерите за храна.

Операторите подписват контракти с работодатели, въз основата на които отпечатват декларираните от бизнеса ваучери за храна. Номиналната стойност на поръчаните ваучери, настрана от възнаграждението за услугата, се внасят от работодателя в открита от оператора специфична банкова сметка " ваучери за храна ", след което операторът дава отпечатаните ваучери на работодателя, който от своя страна ги дава на свои чиновници. Те могат да ги употребяват единствено в търговски обекти, с които съответният оператор има подписан контракт за обслужване.От Министерството на финансите показват, че с данъчното облекчение се предизвикват работодателите да правят обществени разноски под формата на даване на храна на работниците/служителите за възобновяване на работоспособността им и увеличение на продуктивността на труда.Доклади за данъчните разноски на министерството демонстрират, че през 2007 година са били освободени от облагане малко над 2,9 млн. лв. обществени разноски за ваучери за храна. През годините сумата пораства и доближава близо 38,8 млн. лв. през 2021 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР