С вълнуваща находка от Перу се похвали археолози. Става въпрос

...
С вълнуваща находка от Перу се похвали археолози. Става въпрос
Коментари Харесай

Мумия на 1000 години се появи в Перу

С вълнуваща находка от Перу се похвали археолози. Става въпрос за извънредно добре непокътната мумия, ритуално обгърната в няколко пласта памучен плат.

Учените се натъкнали на мумията при изследване на известния комплекс Пачакамак. При разбора на обекта усещане им направил фактът, че останките на мъртвеца са заровени в самобитен памучен ковчег.

Специалистите допускат, че мумията е била положена в светилището преди хиляда години. Допуска се още, че тя е била част от племето ичма, населяващо региона преди и инките.

Освен мумифицирани телесни остатъци при разкопките са открити и други забавни артефакти, измежду които скелети на кучета, морски раковини и други забележителни находки. Именно те подсказват, че мястото в миналото е било употребявано като светилище.

В следствие обаче инките са го преустроили за свои потребности и ритуали. След това доста от построените уреди са се разрушили. Въпреки това мумията е съумяла да се запази с помощта на памучната си обвивка. Предстои тя да бъде изследвано по-подробно с съвременна инсталация.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР